Ciasto marchewkowe z polewą czekoladową

5 (2 ocen)

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszne i szybkie ciasto marchewkowe z polewą czekoladową. Można je spokojnie przygotować w blenderze: nie trzeba tu miksera. Wychodzi pyszne i wilgotne

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki:
    3-4 duże marchewki 330-350g
    250 ml oleju
    220g drobnego cukru
    4 jajka
    300 g mąki tortowej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Polewa:
    15g masła
    200ml mleka
    30g syropu z agawy/ klonowego
    1 tabliczka gorzkiej czekolady
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe z polewą czekoladową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchewki obieramy i kroimy na cienkie plasterki. Wrzucamy do blendera.
  • 2. Dodajemy olej, jajka, cukier i miksujemy na jednolitą masę.
  • 3. Dodajemy mąkę przesianą przez sitko i wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mieszamy ręcznie całość tylko, aby składniki się połączyły.
  • 4. Ciasto wlewamy na okrągła blaszkę o średnicy 25cm. Wcześniej wykładamy tylko dno papierem do pieczenia. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni bez termoobiegiem około 40 minut do tzw. Suchego patyczka. Po tym czasie wyjmujemy i studzimy.
  • 5. Polewa:
    Wszystkie składniki wkładamy do rondelka i gotujemy do lekkiego zgęstnienia na małym ogniu, następnie zdejmujemy do wystudzenia. Najlepiej do lodówki co chwilę mieszając
  • 6. Ciasto polewamy dopiero gdy polewa będzie dość gęsta, a ciasto całkowicie wystudzone.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować