Pyszne i szybkie ciasto marchewkowe z polewą czekoladową. Można je spokojnie przygotować w blenderze: nie trzeba tu miksera. Wychodzi pyszne i wilgotne
50 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
Składniki:
3-4 duże marchewki 330-350g
250 ml oleju
220g drobnego cukru
4 jajka
300 g mąki tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Ciasto marchewkowe z polewą czekoladową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Marchewki obieramy i kroimy na cienkie plasterki. Wrzucamy do blendera.
2.Dodajemy olej, jajka, cukier i miksujemy na jednolitą masę.
3.Dodajemy mąkę przesianą przez sitko i wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mieszamy ręcznie całość tylko, aby składniki się połączyły.
4.Ciasto wlewamy na okrągła blaszkę o średnicy 25cm. Wcześniej wykładamy tylko dno papierem do pieczenia. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni bez termoobiegiem około 40 minut do tzw. Suchego patyczka. Po tym czasie wyjmujemy i studzimy.
5.Polewa:
Wszystkie składniki wkładamy do rondelka i gotujemy do lekkiego zgęstnienia na małym ogniu, następnie zdejmujemy do wystudzenia. Najlepiej do lodówki co chwilę mieszając
6.Ciasto polewamy dopiero gdy polewa będzie dość gęsta, a ciasto całkowicie wystudzone.
Komentarze