Ciasto marchewkowe z orzechami włoskimi i białą polewą

  • wyświetlono: 593 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Pyszne wilgotne, puszyste i wysokie ciasto marchewkowe: idealne na deser i małe słodkie co nie co ;)

  • 20 porcje
  • 45min
  • Łatwy

Składniki

Na ciasto :
2 szklanki startej marchewki ( ok 5 sztuk większej marchewki)
2 szklanki mąki (ja użyłam pszennej tortowej)
4 jajka
kilka łyżeczek wiórek kokosowych
pół szklanki mleka
1 szklanka oleju
1 szklanka cukru
1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru z dodatkiem prawdziwej wanilii (lub cukru wanilinowego)
1 łyzeczka przyprawy do piernika (opcjonalnie imbir, cynamon, gałka muszkatołowa, kardamon zamiast przyprawy do piernika lub można pominąć)
pół łyżeczki soli
BIAŁA POLEWA:
150 g serka mascarpone
3 łyżki miodu
2 łyżki masła

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto marchewkowe z orzechami włoskimi i białą polewą

  • rozlewamy masę1. Zaczynam od zalania wiórków mlekiem w małej miseczce, odkładam je na bok by sobie namiękły a ja w tym czasie spokojnie zabieram się za ciasto. Można to też zrobić wcześniej by mleko przeszło bardziej aromatem kokosa.
    Na początku przygotowuję marchewkę poprzez starcie jej na tarce na drobnych oczkach. Następnie przygotowuję produkty sypkie czyli do jednej miski wsypuje mąkę,sól, proszek do pieczenia, sodę , przyprawę do piernika, cukier z prawdziwą wanilią (lub wanilinowy), Teraz nastawiam piekarnik na 150 stopni i zabieram się za ciasto.
    Jajka ucieram z cukrem (można użyć miksera ale ja wszystkie składniki łączyłam silikonową trzepaczką), dodaję powoli olej i ucieram na jednolitą masę, dodaję mleko z wiórkami, ciągle mieszając masę. Gdy powstanie nam jednolita masa stopniowo dodajemy mąkę ze zmieszanymi składnikami. Nasze ciasto powinno być gęste. Teraz dodaję marchewkę, jeżeli ma bardzo dużo soku to usuwamy jego nadmiar, jeżeli nie dodajemy całość, wrzucamy orzechy włoskie do masy, znowu mieszamy.
    Tak przygotowaną masę rozlewamy dowysmarowanej blaszki lub tortownicy. Ja użyłam także foremek na muffinki,ponieważ zostało mi trochę masy i chciałam ją wykorzystać. Wstawiamy ciasto do nagrzanego piekarnika na 35 minut, oczywiście patyczkiem sprawdzamy stan upieczenia ciasta. Gdy ciasto się piecze robię polewę. Łączę ze sobą składniki i je ucieram, wkładam do lodówki by się krem schłodził, a tak przygotowaną polewę smarujemy już wystudzone ciasto. Muffinki posypałam cukrem pudrem dla urozmaicenia.

Porady

Ciasto można podać w formie tortu. wystaczy upiec je w tortownicyprzekroic na pół po wystygnięciu i przełozyć naszą białą polewą, na wierzchu posypać cukier puder i udekorować orzechami włoskimi z miodem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

Ciastoorzechy włoskieDesermarchewmascarpone

Komentarze

Podobne przepisy

ciasto marchewkowe z rodzynkami i polewą czekoladową

Dodane przez: justi2401

Ciasto marchewkowe z rodzynkami i polewą...

Jedno z moich ulubionych ciast,...

Ciasto pleśniak

Dodane przez: Bożena1960

Ciasto pleśniak z kakao i orzechami włoskimi

Polecam pyszne ciasto pod nazwą...

ciasto marchewkowe

Dodane przez: xjustynka89x

Ciasto marchewkowe z polewą

Zdrowe i bardzo smaczne ciasto...

Ciasto marchewkowe

Dodane przez: kiciax1

CIASTO MARCHEWKOWE z polewą i posypką

Jest MEGA pyszne, MEGA puszyste...

pyszne :)

Dodane przez: beciiaaa

Ciasto marchewkowe z orzechami i masą serową

Pyszne, aromatyczne i bardzo proste...

Ciasto marchewkowe z orzechami

Dodane przez: joanna30

Ciasto marchewkowe z orzechami

Jesień w moim domu pachnie zazwyczaj...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE