Marchewkowe ciasto z kakao i orzechami włoskimi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: Piekarnik nagrzewamy na temp.180 stopni.
Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach. Orzechy łupiemy i siekamy ok. 2 garści.
Całe jajka ucieramy z cukrem na kogel-mogel, następnie dodajemy olej oraz mąkę ciągle ucierając. Kolejno dodajemy proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, kakao i masło orzechowe - dokładnie ucieramy - mieszamy. Później dodajemy startą marchewkę, posiekane orzechy i dokładnie mieszamy. Wykładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia a wierzch posypujemy kruszonką i pieczemy ok. 40-45 min godz.w temp. 180 stopni.
Polewa: Nad kąpielą wodną rozpuszczamy czekoladę z masłem. Do płynnej masy dodajemy cukier puder i energicznie mieszamy. Gdy masa robi się grudkowata to odstawiamy i dodajemy ziemne mleko również energicznie mieszając - powinna nam wyjść gęsta gładka polewa.
Po upieczeniu wyciągamy do ostygnięcia. Wierzch nakłuwamy wykałaczką i polewamy gotową polewą, a na końcu posypujemy wiórkami kokosowymi.
Komentarze