Ciasto czekoladowe z musem brzoskwiniowym

4.42 (193 ocen)

Połączenie czekolady z brzoskwiniami okazało się jak dla mnie trafione, a do tego krem budyniowy fajnie połączył oba smaki. Ciasto o dziwo jest lekkie, nie za słodkie i jedynym minusem jest to, że za szybko znika.

Składniki:

  • Ciasto:
    1/2 szklanki mleka
    50 g gorzkiej czekolady
    1 jajko
    2/3 szklanki cukru
    1/2 szklanki kwaśnej śmietany
    1/4 szklanki oleju
    1 szklanka mąki pszennej
    1/2 szklanki kakao
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/2 łyżeczki sody do pieczenia
    kilka kropel olejku waniliowego lub 1 łyżkę cukru z wanilią

    Masa budyniowa:
    1/2 litra mleka
    1 budyń waniliowy bez cukru
    2 łyżki mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    3/4 szklanki cukru
    1 łyżka cukru z wanilią
    250 g masła lub margaryny

    Mus brzoskwiniowy:
    1 puszka brzoskwiń
    2 galaretki brzoskwiniowe
    1/2 szklanki cukru pudru
Wystaw ocenę:

4.42 (193 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto czekoladowe Desery

Ciasto czekoladowe z musem brzoskwiniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Mleko podgrzać, rozpuścić w nim czekoladę i wystudzić.
    Jajko utrzeć do białości dodając stopniowo cukier, ucierać do rozpuszczenia się cukru.
    Dodać olej, śmietanę, aromat, zmiksować, wlać mleko z rozpuszczoną czekoladą i zmiksować.
    Przesiać mąkę, kakao, proszek, sodę, dodać do ciasta i zmiksować tak by tylko połączyły się produkty.
    Formę 33 x 23 wyłożyć papierem do pieczenia lub natłuścić i wysypać bułką tartą, wlać ciasto.
    Piec w nagrzanym do 160 stopni C piekarniku 25 - 30 minut (do suchego patyczka).
    Po upieczeniu placek wyjąć z formy i wystudzić.
    Na czekoladowy placek wyłożyć masę budyniową, dokładnie wyrównać i wstawić na około 10 minut do lodówki.
    Łatwiej będzie złożyć warstwy ciasta. gdy spód włoży się do formy w której był pieczony i masę budyniową rozsmaruje się tak by dochodziła do brzegów formy. Zapobiegnie to ewentualnemu zsuwaniu się z masy budyniowej jeszcze nie zastygniętej masy z musu.
    Na masę budyniową wyłożyć tężejący mus brzoskwiniowy i dokładnie wyrównać.
    Wstawić do lodówki na około 3 godziny aby ciasto zastygło. Najlepsze jest na drugi dzień.
  • 2. Masa budyniowa:
    W 3/4 szklanki mleka dokładnie rozmieszać obie mąki i budyń (ma być bez grudek).
    Pozostałe mleko zagotować z cukrem, na chwilę zdjąć z ognia i powoli wlać ciągle mieszając rozrobione mąki.
    Gotować na małym ogniu ciągle mieszając, aż będzie gęsta jednolita masa.
    Zdjąć z ognia i wystudzić. Studzić najlepiej pod przykryciem, nie będzie się tworzył kożuch.
    Masło lub margarynę utrzeć, następnie nadal ucierając dodawać po łyżce wystudzoną masę. Ucierać do czasu, aż masa będzie jednolita, bez grudek.
  • 3. Mus brzoskwiniowy:
    Brzoskwinie rozdrobnić blenderem, dodać cukier puder (jeśli brzoskwinie są bardzo słodkie cukru można nie dodawać).
    Zalewę z brzoskwiń w puszce wlać do kubka i jeśli jest jej mniej niż 250 ml to uzupełnić wodą.
    Brzoskwinie z zalewą zagotować, wsypać galaretki i mieszać do ich rozpuszczenia się (nie gotować).
    Odstawić do wystudzenia, aby szybciej zaczęła tężeć można wstawić do lodówki. Nie dopuścić tylko do całkowitego zastygnięcia, gdyż nie posmarujemy ciasta.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować