Ciasto marchewkowe z grysikiem z kaszy mannej, konfitura dyniowa 馃グ na wierzchu posypalam prazonymi platkami owsianymi,wymieszanymi z wiorkami kokosowymi i suszona zurawina
60 min
Dla 6 os贸b
艁atwy
Sk艂adniki:
Ciasto:
2 szklanki startej marchewki - ja blendowa艂am bo tak to by nie zjedli 馃檪
5 jajek
10 dag cukru kryszta艂u
15 dag cukru trzcinowego br膮zowego
1 szklanka oleju ro艣linnego
2 szklanki m膮ki tortowej
1 艂y偶eczka proszku do pieczenia
1 p艂aska 艂y偶eczka sody oczyszczonej
2 艂y偶eczki mieszanki przypraw korzennych-ga艂ka,kardamon,cynamon,go藕dziki imbir (dodalam gotowa z kamisa)
Ciasto marchewkowe z grysikiem z kaszy mannej i konfitura dyniowa - jak zrobi膰?
Spos贸b przygotowania:
1.CIASTO:
Marchew obieramy myjemy i 艣cieramy na tarce jarzynowej o grubszych oczkach. Do miski wbijamy jajka wsypujemy cukry i mikserem ubijamy do bia艂o艣ci,wlewamy olej oraz dodajemy po 艂y偶ce m膮ki wymieszanej z korzennymi przyprawami sod膮 i proszkiem do pieczenia a偶 do sko艅czenia nie przerywaj膮c ucierania,na koniec doda膰 start膮 marchew miesza膰 delikatnie do po艂膮czenia. Na wierzch da艂am konfiture z dyni - kilka 艂y偶eczek. Ciasto wyla膰 do wy艂o偶onej pergaminem formy wstawi膰 do piekarnika i piec 50-55 minut w temp 175 *c. Po upieczeniu ciasto wystudzi膰 na kratce.
2.GRYSIK
Mleko zagotowa膰 z cukrem wsypa膰 mann臋 i ca艂y czas mieszaj膮c gotowa膰 2-3 minuty,wystudzi膰. Mas艂o utrze膰 na puch wla膰 sok z pomara艅czy dodawa膰 po 艂y偶ce zimnego budyniu z manny i zrobi膰 krem.Prze艂o偶y膰 ciasto
Komentarze