kruche ciasto z jabłkami i budyniem

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

delikatne , łatwe ciasto które zawsze się udaje

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 3 szklanki mąki (1szklanka=250 ml)
    0,5 szklanki cukru pudru
    2 jajka
    200 g masła
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

    Składniki na warstwę budyniową:

    2 budynie waniliowe bez cukru (1 budyń=40 g)
    2 łyżki cukru
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 l mleka

    Dodatkowo:

    ok 10 jablek
    cynamon do posypania
    sok z cytryny

    składniki na duża okrągłą blache - ja uzywam do tarty
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Kruche ciasto z jabłkami i budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto kruche z budyniem i jablkami 1. Wykonanie:
    mąkę, cukier puder, jajka, masło, proszek dopieczenia i zagniotłam jednolite ciasto.

    ciasto owinęłam w folię spożywczą i wstawiłam do zamrażarki na ok 20 min .

    Następnie blaszke do tarty wyłożyłam ciastem startym na tarce ciastem.

    Budynie i mąkę ziemniaczaną rozpuściłam w szklance mleka. Pozostałe mleko zagotowałam z cukrem. Na gotujące się mleko wlałam mleko z proszkiem budyniowymi cały czas mieszając gotowałam do uzyskania gęstego budyniu.

    Ciepły budyń wyłożyłam na schłodzony spód.

    Jabłka umyłam i pokroiłam w cienke połksiężyce .
    Do gotującej się wody wraz z sokiem z cytryny wrzucic jabłka i chwilę gotować aby zmiękły , pozwoli to łatwiej ułożyć wzor z jabłek .Wyłożyć na sito i zostawić do wystygniecia.

    Na budyniu ułożyłam pokrojone jabłka i posypałam cynamonem .
    Ciasto piekłam w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez ok. 45 min. (góra-dół; bez termoobiegu).

    Gdy ciasto wystygło posypałam je cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować