ciasto owinęłam w folię spożywczą i wstawiłam do zamrażarki na ok 20 min .
Następnie blaszke do tarty wyłożyłam ciastem startym na tarce ciastem.
Budynie i mąkę ziemniaczaną rozpuściłam w szklance mleka. Pozostałe mleko zagotowałam z cukrem. Na gotujące się mleko wlałam mleko z proszkiem budyniowymi cały czas mieszając gotowałam do uzyskania gęstego budyniu.
Ciepły budyń wyłożyłam na schłodzony spód.
Jabłka umyłam i pokroiłam w cienke połksiężyce .
Do gotującej się wody wraz z sokiem z cytryny wrzucic jabłka i chwilę gotować aby zmiękły , pozwoli to łatwiej ułożyć wzor z jabłek .Wyłożyć na sito i zostawić do wystygniecia.
Na budyniu ułożyłam pokrojone jabłka i posypałam cynamonem .
Ciasto piekłam w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez ok. 45 min. (góra-dół; bez termoobiegu).
Komentarze