Ciasto marchewkowe z kremem z kaszy mannej

4.49 (151 ocen)

Ciasto z aksamitnym kremem to doskonała propozycja do kawy lub herbaty. Jeśli dbasz o linię - użyj mniej cukru, będzie to zdrowy i apetyczny deser, który możesz kosztować bez wyrzutów sumienia.

Składniki:

  • 2 szklanki tartej marchewki
    2 szklanki cukru
    2 szklanki mąki
    4 jajka
    1 łyżeczka sody
    1 łyżeczka cytryny

    Krem:
    0,5l mleka
    4 łyżki kaszy mannej
    1 szklanka cukru
    150g masła
    sok z połówki cytryny

    wiórki kokosowe do posypania
Wystaw ocenę:

4.49 (151 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto marchewkowe Desery

Ciasto marchewkowe z kremem z kaszy mannej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ubić z cukrem. Mąkę przesiać przez sito i dodać do masy jajecznej. Wsypać sodę (polać ją sokiem z cytryny). Marchewkę zetrzeć na tartce o drobnych oczkach i dodać do masy. Wymieszać wszystko drewnianą łyżką.
  • 2. Masę podzielić na 2 części i wyłożyć formę posmarowaną masłem i posypaną mąką.
  • 3. Piec w piekarniku 20-25 min w temperaturze 180 stopni.
  • 4. Krem: kaszę manną zalać zimnym mlekiem, wymieszać i zagotować na małym ogniu, cały czas mieszając. Na koniec dodać cukier, wymieszać. Odstawić do ostygnięcia. Dodać masło temp. pokojowej, sok z cytryny i zmiksować na puszystą masę.
  • 5. Upieczone placki posmarować masą kremową. Wierch ciasta udekorować wiórkami kokosowymi. Ciasto odstawić do lodówki na noc.

Porady

Ja użyłam formy 23x28, ale można użyć większej, placki będą cieńsze.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza manna Wiórki kokosowe

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować