Przepis ciekawy i oryginalny .Ciasto kruche wyjątkowe bo na oleju rzepakowym,delikatna beza i soczyste owoce,krem z mascarpone .Wszytko razem pięknie się komponuje
1 godz. 30 min
Składniki:
Składniki:
ciasto:
5 żółtek
1,5 szklanki mąki
1/2 szklanki oleju rzepakowego
1/3 szklanki cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Galaretka z owocami:
2 galaretki malinowe lub owoce leśne
20 dag malin
20 dag borówek,jagód lub porzeczek( u mnie porzeczki )
Masa z mascarpone:
200 g śmietany kremówki 30%
250 g serka mascarpone
1 łyżka cukru pudru
2-3 łyżeczki żelatyny
Beza:
5 białek
1 szklanka cukru
Ciasto malinowy chruśniak - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żółtka ucieramy z cukrem,dodajemy kolejno pozostałe składniki i miksujemy ciasto.Następnie formujemy kulę i wstawiamy do lodówki na pół godziny.Po upływie czasu wykładamy ciasto na wysmarowaną blaszkę.Nakłuwamy widelcem i pieczemy ok 25-30 min w 180 stopniach.Upieczone ciasto wyjmujemy z formy i pozostawiamy do wystygnięcia.Białka ubijamy na sztywno ,dodajemy cukier,miksujemy na kremową pianę ,do momentu całkowitego rozpuszczenia cukru.Wykładamy na wyłożoną papierem i posmarowaną formę tych samych wymiarów co na ciasto kruche.Pieczemy ok 30 min w 150 stopniach.,upieczoną bezę wyjmujemy z formy ,studzimy.
Galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach wody ,pozostawiamy do lekkiego stężenia.Na ciasto rozsypujemy owoce;zalewamy tężejącą galaretką ,wstawiamy do lodówki.Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklanki gorącej wody,studzimy.Kremówkę ubijamy ,pod koniec dodając cukier , serek i żelatynę.Wykładamy na galaretkę.Upieczoną bezę układamy na wierzch naszego placka.
Komentarze