Ciasto makowo-orzechowe z masą kawową

4 (5 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Ciasto złożone z 2 blatów kruchego ciasto i warstwy orzechowej oraz biszkoptu makowego przełożone masą kawową, bardzo smaczne na różne okazje. Polecam dla wielbicieli tych smaków.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto kruche:
    50 dag mąki pszennej
    2 żółtka
    10 dag cukru pudru
    25 dag masła
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Warstwa orzechowa:
    4 białka
    1 szklanka mielonych orzechów
    2/3 szklanki cukru
    1 łyżka bułki tartej
    1/2lyzeczki proszku do pieczenia
    4-5 łyżek dżemu z czarnej porzeczki

    Biszkopt makowy:
    5 jajek
    1/2 szklanki mąki pszennej
    1/2 szklanki sparzonego maku ( nie mielonego)
    2/3 szklanki cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Masą kawową:
    3 żółtka
    2 jajka
    15 dag cukru
    30 dag masła
    2-3 łyżki mocnej kawy prawdziwej
    1 łyżka alkoholu

    Na wierzch: starta czekolada, mielone orzechy, kokos

    Firma: 25/35 cm
Wystaw ocenę:

4 (5 ocen)

Ciasto makowo-orzechowe z masą kawową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kruche ciasto:
    Z podanych sklaldnikow na ciasto zarobić ciasto i podzielić na 2 części i rozwałkować na jednakowe blaszki wyłożonej papierem. Na jedną z ciast rozsmarować dżem oraz wyłożyć bezę orzechową. Ciasto bez warstwy orzechowej upiec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez 25 minut.
  • 2. Beza orzechowa:
    Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno, dodać partiami cukier i nadal ubijać następnie dodać również partiami orzechy, bułkę tartą i proszek do pieczenia. Bezę wyłożyć na ciasto z dżemem. Pieczenie ok. 25-40 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni.
  • 3. Biszkopt makowy:
    Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno ze szczyptą soli, następnie dodać po jednym żółtku, mak i mąkę wymieszaną z proszkiem delikatnie mieszając łyżką. Ciasto wyłożyć na formę wylozona papierem. Pieczenie ok 25-40 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni.
  • 4. Masą kawową:
    Jajka ubić wraz z cukrem w kąpieli wodnej do białości, ubijać do momentu aż masa straci smak jajek po czym garnek z masą jajeczna zestawić z ognia i jeszcze chwilę u ubijać. Masę wystudzić. Masło utrzeć na puch, dodawać po łyżce masy jajecznej, następnie dodać kawę i alkohol.
  • 5. Składanie ciasta:
    1. Ciasto kruche z bezą orzechową
    2. 1/2 masy orzechowej (- 4 łyżki na wierzch)
    3. Biszkopt makowy
    4. 1/2 masy kawowej.
    5. Ciasto kruche
    6. 4 łyżki masy kawowej + gorzka czekolada, mielone orzechy, kokos

Porady

Użyłam szklanki o pojemności 250 ml. Składniki na ciasto powinny być w temp. pokojowej Ciasto kruche jest bardzo kruche więc należy być bardzo ostrożnym podczas przekładania ciasta i wyjmowania z foremki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować