Ciasto czterosmakowe przekładane jabłkami

  • wyświetlono: 5299 |
  • dodany do książki kucharskiej: 28 |
  • polecenia: 0

To ciasto to takie 5 w 1 :) Jest i mak i kokos i orzechy i kakao a wszystkie warstwy przekładane są jabłkami. Kompozycja, chociaż wygląda na skomplikowaną, to jest smakowo idealna. Polecam :)

_Dagmara Wasinska
  • 180min

Składniki

Ciasto kakaowe:
1/2 kostki masła
1/2 szklanki cukru
2 jajka
2/3 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka kakao

Ciasto makowe:
1/2 kostki masła
1/2 szklanki cukru
2 jajka
2/3 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki suchego maku

Ciasto kokosowe:
1/2 kostki masła
1/2 szklanki cukru
2 jajka
2/3 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanki wiórek kokosowych

Ciasto orzechowe:
1/2 kostki masła
1/2 szklanki cukru
2 jajka
2/3 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
50 g mielonych orzechów włoskich (ok. 1 szklanki po zmieleniu)

Do przełożenia:
2 kg jabłek
1 szklanka cukru (można mniej jeśli jabłka są bardzo słodkie)
2 galaretki cytrynowe

Polewa:
100 g czekolady mlecznej
2-3 łyżki mleka

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto czterosmakowe przekładane jabłkami

  • Ciasto czterosmakowe przekładane jabłkami1. Ciasto kakaowe: Miękkie masło ucieramy na puch z cukrem. Następnie dodajemy żółtka i razem miksujemy. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz kakao i dokładnie miksujemy. Ciasto wyjdzie gęste. Białka ubijamy na sztywno i delikatnie łączymy szpatułką z ciastem. Na początku nie będzie to łatwe, ale potem ciasto zrobi się trochę bardziej płynne. Blaszkę o wymiarach 22 x 37 cm wykładamy papierem do pieczenia i rozsmarowujemy na nim gotowe ciasto. Pieczemy 30 minut w 180 stopniach i studzimy. Pozostałe 3 ciasta przygotowujemy w taki sam sposób, z tym że do ciasta makowego dajemy zamiast kakao mak, do ciasta kokosowego wiórki kokosowe a do orzechowego mielone orzechy. Każdy placek pieczemy w osobnej blaszce.
  • Ciasto czterosmakowe przekładane jabłkami2. Jabłka: Jabłka myjemy, obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Przekładamy na dużą patelnię, dosypujemy cukier i smażymy kilka minut aż jabłka zmiękną. Następnie do gorących jabłek wsypujemy obie galaretki i dokładnie mieszamy, aby się rozpuścimy. Ciepłymi jabłkami przekładamy zimne blaty ciasta w dowolnej kolejności. Ciasto odstawiamy do ostygnięcia jabłek a następnie wstawiamy do lodówki do stężenia galaretki. Czekoladę rozpuszczamy na parze i mieszamy z mlekiem. polewą dekorujemy ciasto i posypujemy wiórkami kokosowymi. Smacznego :)

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaw_kilka_chwilslodkie_zyciezdrowie_na_talerzudania_dla_urodysezonowe_przysmakiszkola_babcimama_mnie_nauczylalatozimawiórki kokosoweorzechy włoskieDesermakciasto makowedla dzieciciasto kakaowewiosnakakaopodwieczorekciasto z owocamiprzyjęcieimprezado kawyjesieńciasto z jabłkamicoś słodkiegociasto kokosowejabłka prażoneciasto przekładaneciasto orzechoweciasto warstwoweorzechy mielonetort przekładanyprzepis_miesiąca1000tort warstwowytort z jabłkamimazurek czterowarstwowy Siostry Anastazji

Komentarze

Podobne przepisy

Przekładana zebra. Rozpływa się w ustach.

Dodane przez: jasmina

Ciasto przekładana zebra

Delikatne kremowe ciasto przełożone...

Kruche ciasto przekładane masą orzechową

Dodane przez: RedakcjaPP

Kruche ciasto przekładane masą orzechową

Uwielbiam to ciasto. Jest pyszne,...

Ciasto czekoladowe przekładane powidłem.

Dodane przez: BABECZKA 35

Ciasto czekoladowe przekładane powidłem

Dzisiaj polecam Wam bardzo pyszne...

Przekładane Ciasto Marchewkowe

Dodane przez: ewelka93

Przekładane Ciasto Marchewkowe

Bardzo smaczne i ciekawe ciasto:)

Przekładaniec z ciasta miodowego

Dodane przez: Kameleon

Przekładane ciasto miodowe

Mam w domu przeróżne marmolady...

Ciasto przekładane

Dodane przez: ilka222

Ciasto przekładane

Pyszne ciacho do kawy:)

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE