Ciasto makowo-orzechowe z masą kawową

4.47 (199 ocen)

Ciasto trochę pracochłonne, ale połączenie maku, orzechów i kawy daje pyszny efekt końcowy.

Składniki:

  • Ciasto makowe:
    30 dkg maku
    30 dkg cukru pudru
    1 cukier waniliowy
    4 jajka
    10 dkg rodzynek
    5 dkg skórki pomarańczowej
    10 dkg orzechów siekanych
    skórka z połowy cytryny
    1 łyżka kawy prawdziwej mielonej
    1,5 łyżeczki cynamonu
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 łyżki mąki pszennej
    10 dkg margaryny
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżka kakao

    Masa kawowa:
    1 szklanka mleka
    1 szklanka cukru
    4 żółtka
    2 łyżki kawy prawdziwej mielonej
    30 dkg margaryny

    Wkładka orzechowa:
    4 jajka
    10 dkg orzechów mielonych
    1/2 szklanki cukru
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    2 łyżki mąki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wystaw ocenę:

4.47 (199 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Kawy

Ciasto makowo-orzechowe z masą kawową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto makowe: mak zagotowujemy na mleku i mielimy przez maszynkę 2 razy. Margarynę ucieramy z cukrem, z cukrem waniliowym i żółtkami, dodajemy po łyżce maku i cały czas ucieramy, po utarciu dajemy wszystkie składniki, a na sam koniec ubitą pianę z 4 białek, delikatnie mieszamy. Ciasto wlewamy na dwie brytwanki wyłożone papierem do pieczenia o wymiarach 23x38 cm i pieczemy około 40 minut w temp. 180 stopni.
  • 2. Wkładka orzechowa: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy, stopniowo dodajemy cukier, potem żółtka, następnie orzechy i na koniec dajemy obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Wykładamy na brytfankę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach 23x38 cm i pieczemy około 30 minut w temp. 180 stopni.
  • 3. Masa kawowa: mleko, cukier, kawę i żółtka gotujemy na małym ogniu ciągle mieszamy aby masa trochę zgęstniała, zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystudzenia. Ucieramy margarynę i dodajemy po łyżce wystudzoną masę.
  • 4. Przekładamy: ciasto makowe smarujemy połowa masy kawowej, przekładamy wkładką orzechową, smarujemy pozostałą masa kawową i przekładamy drugim ciastem makowym. Po wierzchu polewamy polewą i dekorujemy dowolnie.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kawa Mak Masa kawowa Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować