Ciasto makowe z marcepanowym kremem

  • wyświetlono: 17466 |
  • dodany do książki kucharskiej: 22 |
  • polecenia: 1

Trochę inne ciasto od tradycyjnego makowca, ale w klimacie świątecznym. Ciasto o delikatnym, makowym spodzie z marcepanowym kremem i polewą czkoladową.

Iwona75
Publikacja: Archiwalne przepisy
  • 60min

Składniki

Ciasto makowe:
5 jajek, osobno żółtka i białka
150 g cukru
1 szklanka maku
3 łyżki kaszy mannej
1 łyżka mąki ziemniaczanej

Krem marcepanowy:
200 g masy marcepanowej
100 ml słodkiej śmietanki
1 budyń śmietankowy na 1/2 l mleka
400 ml mleka
2 łyżki cukru
3 łyżki miękkiego masła

Polewa czekoladowa:
100 g gorzkiej czekolady
1 łyżka masła

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto makowe z marcepanowym kremem

  • 1. Mak zalej ciepłą wodą i zostaw na godzinę. Potem odsącz i zmiel (można w malakserze). Żółtka ubij z cukrem na białą masę. Białka ubij osobno na sztywno. Do żółtek dodawaj po 1-2 łyżki zmielonego maku i miksuj. Dodawaj też stopniowo kaszę mannę i mąkę ziemniaczaną. Do masy żółtkowej dodawaj stopniowo ubite białtka, mieszaj wszystko powoli i tylko szpatułką lub drewnianą łyżką.
  • Makowy spód2. Rozgrzej piekarnik do 170 st. C. Blaszkę o rozm. 37 cm x 25 cm wysmaruj masłem i posyp bułką tartą. Masę wylej ostrożnie na blachę, wyrównaj, wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 20-25 minut. Zostaw do ostygnięcia.
  • 3. Ugotuj budyń, ale na 400 ml mleka i z 2 łyżkami cukru. W osobnej misce wlej wodę, wstaw na palnik. Na garnek z wodą połóż szklaną miskę, do miski wlej śmietankę i wkruszaj stopniowo marcepan. Całość mieszaj rózgą, marcepan rozpuści się, tworząc ze śmietanką gęstą masę. Taką masę dodaj do jeszcze ciepłego budyniu, wymieszaj porządnie. Zostaw do lekkiego przestudzenia. Potem dodawaj stopniowo miękkie masło i wmiksuj je porządnie. Gotowy krem wyłóż na upieczony, schłodzony spód.
  • 4. Do rondelka o grubym dnie połam gorzką czekoladę i dodaj 1 łyżkę masła, mieszaj aż czekolada się rozpuści. Gdyby za mocno się podgrzewała zestaw garnek z palnika. Taką posmaruj ciasto, najlepiej pędzelkiem silikonowym. Wstaw do lodówki, by polewa zastygła.

Porady

Ciasto trochę źle się kroiło, to przez zastygłą polewę czekoladową, polecam zrobić z pół tabliczki czekolady i wtedy tylko jakieś zygzaki, żeby nie pokrywać całego ciasta czekoladą.
KHWS_01-2014

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zycieciasto świątecznemarcepanmakkrem marcepanowy

Komentarze

Podobne przepisy

Ciasto makowo-kokosowe z kremem serowym

Dodane przez: czarrna

Ciasto makowo-kokosowe z kremem serowym

Pyszne, lekkie ciasto

Marcepanowe ciasto z śliwkami

Dodane przez: alaaa

Marcepanowe ciasto z śliwkami

Ciasto z nutką marcepanu i dużą...

nikolaxxxx

Dodane przez: Kasia_S

Ciasto makowe z kremem kawowym

Super połączenie smaków

Ciasto makowe z kremem i brzoskwiniami

Dodane przez: bogusia82

Ciasto makowe z kremem i brzoskwiniami

Makowe ciast z brzoskwiniami jest...

Ciasto makowe z kremem jabłkowo budyniowym

Dodane przez: juchab

Ciasto makowe z kremem jabłkowo-budyniowym

Bardzo ciekawy i pyszny w smaku...

image-03vxwkp

Dodane przez: Di bloguje

Ciasto makowe z czekoladą, migdałami i kremem...

Ciasto smakuje reeewelacyjnie -...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE