Ciasto makowe z marcepanowym kremem

4.93 (154 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 60 min

Trochę inne ciasto od tradycyjnego makowca, ale w klimacie świątecznym. Ciasto o delikatnym, makowym spodzie z marcepanowym kremem i polewą czkoladową.

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto makowe:
    5 jajek, osobno żółtka i białka
    150 g cukru
    1 szklanka maku
    3 łyżki kaszy mannej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej

    Krem marcepanowy:
    200 g masy marcepanowej
    100 ml słodkiej śmietanki
    1 budyń śmietankowy na 1/2 l mleka
    400 ml mleka
    2 łyżki cukru
    3 łyżki miękkiego masła

    Polewa czekoladowa:
    100 g gorzkiej czekolady
    1 łyżka masła
Wystaw ocenę:

4.93 (154 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto makowe z marcepanowym kremem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mak zalej ciepłą wodą i zostaw na godzinę. Potem odsącz i zmiel (można w malakserze). Żółtka ubij z cukrem na białą masę. Białka ubij osobno na sztywno. Do żółtek dodawaj po 1-2 łyżki zmielonego maku i miksuj. Dodawaj też stopniowo kaszę mannę i mąkę ziemniaczaną. Do masy żółtkowej dodawaj stopniowo ubite białtka, mieszaj wszystko powoli i tylko szpatułką lub drewnianą łyżką.
  • Makowy spód 2. Rozgrzej piekarnik do 170 st. C. Blaszkę o rozm. 37 cm x 25 cm wysmaruj masłem i posyp bułką tartą. Masę wylej ostrożnie na blachę, wyrównaj, wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 20-25 minut. Zostaw do ostygnięcia.
  • 3. Ugotuj budyń, ale na 400 ml mleka i z 2 łyżkami cukru. W osobnej misce wlej wodę, wstaw na palnik. Na garnek z wodą połóż szklaną miskę, do miski wlej śmietankę i wkruszaj stopniowo marcepan. Całość mieszaj rózgą, marcepan rozpuści się, tworząc ze śmietanką gęstą masę. Taką masę dodaj do jeszcze ciepłego budyniu, wymieszaj porządnie. Zostaw do lekkiego przestudzenia. Potem dodawaj stopniowo miękkie masło i wmiksuj je porządnie. Gotowy krem wyłóż na upieczony, schłodzony spód.
  • 4. Do rondelka o grubym dnie połam gorzką czekoladę i dodaj 1 łyżkę masła, mieszaj aż czekolada się rozpuści. Gdyby za mocno się podgrzewała zestaw garnek z palnika. Taką posmaruj ciasto, najlepiej pędzelkiem silikonowym. Wstaw do lodówki, by polewa zastygła.

Porady

Ciasto trochę źle się kroiło, to przez zastygłą polewę czekoladową, polecam zrobić z pół tabliczki czekolady i wtedy tylko jakieś zygzaki, żeby nie pokrywać całego ciasta czekoladą.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak Marcepan

Notka redakcyjna

KHWS_01-2014

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować