Ciasto pychotka makowo - biszkoptowa z kremem marcepanowym

4.5 (161 ocen)

  • 40 min

Puszysty biszkopt, który zamyka w sobie, smacznie skomponowane ze sobą smaki mak i marcepan:)) Pyszne, bardzo podzielne i ładnie wyglądające ciacho:))) Polecam

  • 40 min

Składniki:

  • Blaszka o wymiarach 25x40cm
    Biszkopt:
    5jajek
    ¾ szklanki cukru
    ½ szklanki oleju
    ¾ szklanki mąki
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    Cukier waniliowy

    Ciasto makowe:
    3 jajka
    100g cukru pudru
    300g sparzonego i zmielonego maku
    1 łyżka kawy
    1 łyżka mąki
    1 łyżka maki ziemniaczanej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa marcepanowa:
    2 szklanki mleka
    2 łyżki cukru
    2 łyżki mąki
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    200g masła
    300g batoników marcepanowych
Wystaw ocenę:

4.5 (161 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto pychotka makowo - biszkoptowa z kremem marcepanowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Białka ubić na sztywno następnie dodawać partiami cukier oraz cukier waniliowy. Zmniejszyć obroty miksera, do ubitej masy dodawać po jednym żółtku, następnie cały czas ubijając, dodawać po łyżce oleju. Dokładnie wymieszać mikserem do rozpuszczenia się cukru. Na koniec do ubitego biszkoptu dodać wymieszane mąki z proszkiem - wymieszać łyżką. Piec w formie wysmarowanej tłuszczem w temp. 180stopni przez ok. 30 min. Zimny przekroić na 2 części.
  • 2. Ciasto makowe: Mak, kawę, mąki, proszek, wymieszać. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodać pozostałe składniki. Wszystko dokładnie zmiksować. Na końcu delikatnie połączyć ze ubitą na sztywno pianą z białek. Przełożyć na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia. Piec ok. 20 minut w 180 stopniach, do suchego patyczka.
  • 3. Masa marcepanowa:: Odlać 0,5 szklanki mleka i rozmieszać w niej obie mąki. Pozostałe mleko zagotować. Do gotującego się mleka wlać rozrobione w mleku mąki, ugotować budyń, ostudzić. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać zimny budyń, a na koniec dodać pokruszone batony.
  • 4. Przełożenie:
    Biszkopt posmarować 1/3 kremu, położyć ciasto makowe, ponownie posmarować je 1/3 kremu. Ułożyć na nim biszkopt, na którym należy wyłożyć ostatnią część kremu. Całość pozypać gorzkim kakao.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak Marcepan

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować