Ciasto makowo - miodowe z kremem marcepanowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto makowe: Mak opłukać, zalać wodą i gotować ok. 40 minut. Dokładnie odcisnąć z wody i zmielić2 razy w maszynce do mięsa. Zmielony mak wymieszać z kakao, sodą, proszkiem, cynamonem i mąką ziemniaczaną. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, wbijając kolejno żółtka. Następnie partiami dodawać miód oraz mak z dodatkami. Na koniec masę połączyć z ubitymi na sztywno białkami. Ciasto przelać do blaszki pokrytej papierem do pieczenia. Piec ok. 30 – 40 minut w 180 stopniach, do suchego patyczka.
2.Masa marcepanowa: Kaszę i cukier wymieszać ze sobą. Margarynę rozpuścić cały czas mieszając, gdy zawrze zalać nią sypką mieszankę. Na koniec dodać wódkę i olejek. Wszystko mieszać do powstania jednolitej struktury. Jeszcze ciepłą i płynną wyłożyć delikatnie na ciasto. Ułożyć herbatniki. Gdy ciasto będzie zimne to polać je lukrem. Wstawić do lodówki na minimum 5 godzin. Przechowywać w lodówce.
Komentarze