Wilgotne makowe blaty przełożone grubą warstwą kremu czekoladowego z nutką ajerkoniaku, wszystko uwieńczone delikatną pianką z mleka skondensowanego. Ciasto dość ciężkie, ale za to idealne na gorszy dzień i chandrę.
Makowe ciasto z czekoladowym kremem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mak zalać wrzącą wodą i po kilku minutach przełożyć na drobne sito i dobrze odsączyć. Dodać do niego cukier puder, wymieszać i zmielić.
2.Dwie prostokątne formy o wymiarach 35x28cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 175°C. Jeśli nie posiadacie dwóch takich samych blach, pieczenie można rozłożyć na dwie części. Ciasto nie ucierpi zbytnio czekając na swoją kolej.
3.Białka ubić stopniowo dodając cukier kryształ. Ubijać do uzyskania sztywnej i błyszczącej masy. Zmniejszyć obroty miksera, dodać mak i miksować do połączenia się składników. Bezpośrednio do masy przesiać mąkę i delikatnie wymieszać łyżką. Masę równo podzielić pomiędzy dwie formy i piec przez 30 minut. Całkowicie wystudzić.
4.Przygotować budyń na krem. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać 1/4 szklanki mleka oraz obie mąki. Dobrze wymieszać. Resztę mleka zagotować, zmniejszyć płomień i dodać masę żółtkową intensywnie mieszając. Nie przerywając mieszania ponownie zagotować. Bezpośrednio na powierzchni budyniu ułożyć folię spożywczą, co zapobiegnie powstaniu skorupki. Wystudzić do temperatury pokojowej.
Masło utrzeć na puch. Łyżka po łyżce dodawać budyń i ucierać do uzyskania puszystego kremu. Dodać kakao, potem ajerkoniak i miksować aż składniki dobrze się połączą.
5.Pierwszy blat ciasta przełożyć z powrotem do formy wyłożonej folią lub papierem do pieczenia i rozsmarować na nim cały krem, przykryć drugim blatem i na wierzchu rozsmarować bardzo cienką warstwę dżemu śliwkowego. Całość wstawić do lodówki.
6.Żelatynę przełożyć do miseczki, zalać niewielką ilością zimnej wody i odstawić do napęcznienia. Mleko skondensowane zmiksować z cukrem. Kremówkę ubić ze śmietan-fixem. Napęczniałą żelatynę przełożyć do garnuszka, dodać odrobinę wody i roztopić na bardzo wolnym ogniu. Nie gotować! Stopniowo, cały czas mieszając dodać mleko skondensowane. Zestawić z palnika i dodać ubitą śmietanę w trzech częściach, delikatnie wymieszać łyżką. Odstawić. Kiedy masa zacznie już nieco tężeć, wylać ją na wierzch ciasta i wstawić z powrotem do lodówki do całkowitego stężenia.
7.Czekoladę i masło przełożyć do żaroodpornego naczynia i roztopić nad lekko gotującą się wodą. Wymieszać i przestudzić. Polewą ozdobić ciasto.
Komentarze