Makowe ciasto z czekoladowym kremem

4.5 (194 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Wilgotne makowe blaty przełożone grubą warstwą kremu czekoladowego z nutką ajerkoniaku, wszystko uwieńczone delikatną pianką z mleka skondensowanego. Ciasto dość ciężkie, ale za to idealne na gorszy dzień i chandrę.

Składniki:

  • Ciasto makowe:

    10 białek
    250g maku
    250g cukru pudru
    300g cukru kryształu
    80g mąki tortowej

    Krem:

    750ml mleka
    7 żółtek
    210g cukru
    4 1/2 łyżki mąki pszennej
    2 1/4 łyżki mąki ziemniaczanej
    450g masła w temperaturze pokojowej
    3 łyżki ajerkoniaku
    2 łyżki ciemnego kakao

    Pianka:

    250g niesłodzonego mleka skondensowanego
    200g śmietanki kremówki
    4 łyżeczki żelatyny
    1 śmietan-fix
    2 łyżki cukru pudru

    Dodatkowo:

    1 łyżka dżemu śliwkowego
    50g czekolady
    25g masła
Wystaw ocenę:

4.5 (194 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Makowiec Desery

Makowe ciasto z czekoladowym kremem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mak zalać wrzącą wodą i po kilku minutach przełożyć na drobne sito i dobrze odsączyć. Dodać do niego cukier puder, wymieszać i zmielić.
  • 2. Dwie prostokątne formy o wymiarach 35x28cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 175°C. Jeśli nie posiadacie dwóch takich samych blach, pieczenie można rozłożyć na dwie części. Ciasto nie ucierpi zbytnio czekając na swoją kolej.
  • 3. Białka ubić stopniowo dodając cukier kryształ. Ubijać do uzyskania sztywnej i błyszczącej masy. Zmniejszyć obroty miksera, dodać mak i miksować do połączenia się składników. Bezpośrednio do masy przesiać mąkę i delikatnie wymieszać łyżką. Masę równo podzielić pomiędzy dwie formy i piec przez 30 minut. Całkowicie wystudzić.
  • 4. Przygotować budyń na krem. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać 1/4 szklanki mleka oraz obie mąki. Dobrze wymieszać. Resztę mleka zagotować, zmniejszyć płomień i dodać masę żółtkową intensywnie mieszając. Nie przerywając mieszania ponownie zagotować. Bezpośrednio na powierzchni budyniu ułożyć folię spożywczą, co zapobiegnie powstaniu skorupki. Wystudzić do temperatury pokojowej.
    Masło utrzeć na puch. Łyżka po łyżce dodawać budyń i ucierać do uzyskania puszystego kremu. Dodać kakao, potem ajerkoniak i miksować aż składniki dobrze się połączą.
  • 5. Pierwszy blat ciasta przełożyć z powrotem do formy wyłożonej folią lub papierem do pieczenia i rozsmarować na nim cały krem, przykryć drugim blatem i na wierzchu rozsmarować bardzo cienką warstwę dżemu śliwkowego. Całość wstawić do lodówki.
  • 6. Żelatynę przełożyć do miseczki, zalać niewielką ilością zimnej wody i odstawić do napęcznienia. Mleko skondensowane zmiksować z cukrem. Kremówkę ubić ze śmietan-fixem. Napęczniałą żelatynę przełożyć do garnuszka, dodać odrobinę wody i roztopić na bardzo wolnym ogniu. Nie gotować! Stopniowo, cały czas mieszając dodać mleko skondensowane. Zestawić z palnika i dodać ubitą śmietanę w trzech częściach, delikatnie wymieszać łyżką. Odstawić. Kiedy masa zacznie już nieco tężeć, wylać ją na wierzch ciasta i wstawić z powrotem do lodówki do całkowitego stężenia.
  • 7. Czekoladę i masło przełożyć do żaroodpornego naczynia i roztopić nad lekko gotującą się wodą. Wymieszać i przestudzić. Polewą ozdobić ciasto.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak Mleko

Notka redakcyjna

PPWS_12-2015

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.5 (157 ocen)

nikolaxxxx

To może cię zainteresować