Kotlety mielone w waflach

4.45 (149 ocen)

  • 30 min

Kotlety są łatwe w wykonaniu i takie inne :)

  • 30 min

Składniki:

  • 6 zwykłych suchych wafli kwadratowych lub prostokatnych
    1 kg mielonego mięsa
    czosnek,sól i pieprz
    1 jajko do mięsa
    3-4 jaja do panierki
    2 łyżki śmietany
    bułka tarta do panierki
    tłuszcz do smażenia
Wystaw ocenę:

4.45 (149 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kotlety mielone w waflach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso z jajkiem i przyprawami wyrobić bardzo dokładnie.Posmarować wafel cieniutko tyle by przykryty był w całości wafel,przykryć drugim,docisnąć.Tak samo zrobić z resztą wafli i mięsa.Po przykryciu ostatnim waflem przykrywamy całość ściereczką bawełnianą ,kładziemy na nią deskę i stawiamy coś ciężkiego np.miskę z wodą na 15 do 20 minut by wafle wsiąkły w mięso.Całość pokroić na krzyż,wyjdzie 4 kwadraty a następnie te kwadraty kroimy rownież na krzyż i mamy 16 kotletów.Panierować w roztrzepanym jajku ze śmietaną z dodatkiem soli i bułce tartej i smażymy .

Porady

Pyszne na ciepło,dobre na zimno,może być jako danie główne lub dodatek do innych potraw,super do barszczyku czerwonego

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować