Ciasto LION

4.5 (144 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

W internecie widziałam kilka wersji na to ciasto, ja postanowiłam przygotować swoją - zapraszam na mój autorski przepis, na ciasto, które zadowoli podniebienia najbardziej wybrednych.

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Biszkopt:
    ¾ szkl. zmielonych orzechów włoskich,
    ½ szkl. mąki,
    ½ szkl. cukru,
    1 łyżka oleju,
    4 jajka,
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Krem I:
    200 g masła,
    300 g masy krówkowej

    Krem II:
    ½ szkl. posiekanych, podprażonych orzeszków arachidowych,
    100 g masy krówkowej

    Krem III:
    250 ml kremówki,
    1 śmietan-fix,
    ½ szkl. posypki Lion

    Dodatkowo:
    herbatniki,
    polewa czekoladowa,
    2 batony lion do ozdoby
Wystaw ocenę:

4.5 (144 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto lion - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, następnie żółtka, mąkę, proszek, orzechy i olej. Pieczemy 25 minut w 180 stopniach.
    Krem I:
    Miękkie masło ucieramy na puszysty krem, dodajemy po łyżce kajmaku.
    Krem II:
    Kajmak mieszamy z orzeszkami.
    Krem III:
    Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy usztywniacz i posypkę.

    Biszkopt oraz herbatniki lekko nasączamy herbatą.

    Przełożenie ciasta: biszkopt, krem I, herbatniki, krem II, herbatniki, krem III, polewa, pokrojone batony i orzeszki
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować