W internecie widziałam kilka wersji na to ciasto, ja postanowiłam przygotować swoją - zapraszam na mój autorski przepis, na ciasto, które zadowoli podniebienia najbardziej wybrednych.
1 godz. 30 min
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
Biszkopt:
¾ szkl. zmielonych orzechów włoskich,
½ szkl. mąki,
½ szkl. cukru,
1 łyżka oleju,
4 jajka,
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem I:
200 g masła,
300 g masy krówkowej
Krem II:
½ szkl. posiekanych, podprażonych orzeszków arachidowych,
100 g masy krówkowej
Krem III:
250 ml kremówki,
1 śmietan-fix,
½ szkl. posypki Lion
Dodatkowo:
herbatniki,
polewa czekoladowa,
2 batony lion do ozdoby
1.Biszkopt:
Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, następnie żółtka, mąkę, proszek, orzechy i olej. Pieczemy 25 minut w 180 stopniach.
Krem I:
Miękkie masło ucieramy na puszysty krem, dodajemy po łyżce kajmaku.
Krem II:
Kajmak mieszamy z orzeszkami.
Krem III:
Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy usztywniacz i posypkę.
Biszkopt oraz herbatniki lekko nasączamy herbatą.
Przełożenie ciasta: biszkopt, krem I, herbatniki, krem II, herbatniki, krem III, polewa, pokrojone batony i orzeszki
Komentarze