CIASTO LION

  • wyświetlono: 2212 |
  • dodany do książki kucharskiej: 11 |
  • polecenia: 0

Dzisiaj przepis na ciasto "Lion", swoją nazwę zawdzięcza pysznemu batonikowi. Czekoladowy biszkopt, nasączony herbatą, przełożony masą kajmakową, oraz masą budyniową z orzechami. Ciasto bardzo delikatne, miękkie idealne dla dzieci i nie tylko. Polecam.

Mariola123
  • 120min

Składniki

SKŁADNIKI : biszkopt na blaszkę 30/25
5 dużych jajek
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 duże łyżki ciemnego kakao

MASA BUDYNIOWA:
3 szklanki mleka
2 łyżki mąki ziemniaczanej z czubkiem
4 łyżki mąki pszennej
4 łyżki cukru
2 cukry waniliowe
200 g margaryny
PONADTO :
1 puszka masy kajmakowej
1 opakowanie ( 50 g ) prażonego ryżu
4 łyżki orzeszków ziemnych solonych, lekko rozgniecionych
1 szklanka ostudzonej, słodkiej herbaty

Sposób przygotowania przepisu:

CIASTO LION

  • image-243niu81. Białka ubijamy na puch, najlepiej mikserem lub robotem z misą, powoli dosypujemy cukier, najlepiej partiami i ciągle ubijamy. Następnie wlewamy żółtka, nadal ubijając. Wsypujemy mękę wymieszaną z proszkiem i kakao, mieszamy biszkopt delikatnie szpatułką.
    Formę na biszkopt smarujemy oliwą i leciutko posypujemy bułką tartą. Wylewamy ciasto, równo je formując i pieczemy 30 minut w temperaturze 170-180 *C, do suchego patyczka.
  • image-0d4hs682. Obie maki mieszamy w szklance mleka, pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem. Na gotujące się mleko wlewamy przygotowaną mieszankę i energicznie mieszając gotujemy gęsty budyń. Rozkładamy go na dwa talerze i studzimy.
    Margarynę ucieramy robotem z cukrami waniliowymi, dalej ucierając dodajemy po łyżce gęstego budyniu. W razie konieczności masę dosładzamy.
    Kajmak przekładamy do miski, wsypujemy ryż i dokładnie mieszamy.
  • image-1nxnl563. Upieczony i ostudzony biszkopt należy przekroić na dwie równe połówki. Następnie pierwszy blat ciasta układamy w formie, lekko nasączamy herbatą. Rozsmarowujemy mniejszą sześc masy budyniowej, na to rozkładamy masę ryżową, przykrywamy biszkoptem, nasączamy go i rozsmarowujemy pozostałą masę.
  • image-07qd8k94. Wierzch posypujemy pokrojonymi orzechami, ciasto przechowujemy w lodówce.

Porady

RADA: ciasto kroimy zimne mokrym nożem, unikniemy rozwarstwienia się liona. Smacznego

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

z_roznych_stron_swiatabudyńryż preparowanykajmak

Komentarze

Podobne przepisy

image-1ts1ecr

Dodane przez: renat6

Ciasto Biały Lion

Super ciasto uwielbiane przez dzieci...

Ciasto

Dodane przez: JulkaTomeczek

Ciasto Biały Lion

Pyszne ciasto trochę słodkie ale...

Dodane przez: beskidy

Ciasto "Lion" bez pieczenia

Ciasto jest bardzo smaczne,lecz...

image-1fyu9uc

Dodane przez: viki2903

CIASTO KRÓWKOWE Z BATONIKAMI LION

jest banalnie proste i bez pieczenia,...

biały lion

Dodane przez: katrinaM24

ciasto biały lion z ryżem preparowanym i...

Rewelacyjne ciasto, które każdy...

Biały Lion

Dodane przez: kuchareczka93

Ciasto biały Lion z ryżem preparowanym

Uwielbiam wszystko, co ma masę...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE