Ciasto biały lion - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.BISZKOPT
Białka ubić na sztywną pianę. Cały czas ubijając dodać cukier. Gdy się rozpuści dodać żółtka. Ubijać. Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia. Przesiać mąki do masy jajecznej i delikatnie razem wymieszać.
Blachę o wymiarach 25 cm/ 36 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać ciasto i wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 30 minut w 180 st C Lub do tak zwanego "suchego patyczka". Po upieczeniu ostudzić i przekroić na dwie części.
MASA
Budynie ugotować według przepisu na opakowaniu w 1 litrze mleka. Od razu po ugotowaniu przykryć wierzch folią spożywczą i odstawić do ostygnięcia. Gdy budyń będzie zimny w misce zmiksować masło z sokiem z cytryny. Cały czas miksując dodawać po łyżce budyń. Dobrze razem wymieszać.
RYŻ
Masę krówkową przełożyć do garnka. Podgrzać. Wsypać ryż i dokładnie razem wymieszać.
Spód biszkoptu przełożyć na blaszkę. Skropić go ponczem. Wyłożyć ryż preparowany wymieszany z masą krówkową. Wyrównać. Na ryż wyłożyć 2/3 masy budyniowej. Na to dać drugą część biszkoptu. Skropić ponczem. Posmarować resztą kremu budyniowego i na wierzchu posypać solonymi orzeszkami ziemnymi.
Odstawić w zimne miejsce najlepiej na całą noc.
Komentarze