Ciasto biały lion

4.42 (185 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 3 godz.
  • Dla 1 osoby

niezwykle pyszne ciasto na każdą okazję

  • 3 godz.
  • Dla 1 osoby

Składniki:

  • BISZKOPT

    8 jajek
    8 łyżek cukru
    6 łyżek mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    MASA

    3 budynie śmietankowe z cukrem
    1 litr mleka
    250 gram masła
    sok z 1/2 cytryny

    RYŻ

    100 gram ryżu preparowanego
    1 puszka masy krówkowej

    PONCZ

    1/2 szklanki wody
    1 łyżka cukru
    1/2 soku z cytryny

    150 gram orzeszków ziemnych solonych
Wystaw ocenę:

4.42 (185 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto biały lion - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. BISZKOPT

    Białka ubić na sztywną pianę. Cały czas ubijając dodać cukier. Gdy się rozpuści dodać żółtka. Ubijać. Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia. Przesiać mąki do masy jajecznej i delikatnie razem wymieszać.
    Blachę o wymiarach 25 cm/ 36 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać ciasto i wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 30 minut w 180 st C Lub do tak zwanego "suchego patyczka". Po upieczeniu ostudzić i przekroić na dwie części.

    MASA

    Budynie ugotować według przepisu na opakowaniu w 1 litrze mleka. Od razu po ugotowaniu przykryć wierzch folią spożywczą i odstawić do ostygnięcia. Gdy budyń będzie zimny w misce zmiksować masło z sokiem z cytryny. Cały czas miksując dodawać po łyżce budyń. Dobrze razem wymieszać.

    RYŻ

    Masę krówkową przełożyć do garnka. Podgrzać. Wsypać ryż i dokładnie razem wymieszać.

    Spód biszkoptu przełożyć na blaszkę. Skropić go ponczem. Wyłożyć ryż preparowany wymieszany z masą krówkową. Wyrównać. Na ryż wyłożyć 2/3 masy budyniowej. Na to dać drugą część biszkoptu. Skropić ponczem. Posmarować resztą kremu budyniowego i na wierzchu posypać solonymi orzeszkami ziemnymi.
    Odstawić w zimne miejsce najlepiej na całą noc.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować