1.Ciasto bakaliowe: Mąkę przesiewamy na stolnicę. Łączymy z z margaryną, cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia, żółtkami oraz śmietaną. Zagniatamy ciasto. Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy na blaszkę o wymiarach 22cmx35cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto smarujemy powidłami śliwkowymi i posypujemy bakaliami. Pozostawione białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy cukier kryształ oraz mąkę ziemniaczaną. Ubijamy. Pianę wykładamy na ciasto na blaszce. Wyrównujemy. Ciasto pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni.
2.Ciasto makowe: Białka ubijamy na sztywno. Nie przestając ubijać dodajemy cukier, ocet oraz mąki. Na końcu do masy wsypujemy mak. Mieszamy. Ciasto wykładamy na blaszkę o wymiarach 22cmx35cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy około 30 minut w temperaturze 170 stopni.
3.Masa: Z mleka odlewamy ½ szklanki. Pozostałe mleko gotujemy razem z cukrem kryształem. W odlanym mleku mieszamy budynie. Masę wylewamy na gotujące się mleko. Mieszamy i gotujemy 2 minuty. Budyń odstawiamy do przestudzenia. Masło razem z cukrem pudrem ucieramy na puszystą masę. Stopniowo dodajemy budyń. Ucieramy. Na końcu wlewamy ajerkoniak. Ucieramy
4.Na ciasto bakaliowe wykładamy 2/3 masy. Wyrównujemy. Na masie układamy ciasto makowe. Na cieście makowym rozsmarowujemy pozostałą masę. Na masie układamy biszkopty. Czekoladę łamiemy na kostki i rozpuszczamy nad kąpielą wodną. Dodajemy mleko. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Czekoladą polewamy wierzch ciasta robiąc esy floresy. Płatki migdałowe prażymy na suchej patelni. Migdałami posypujemy wierzch ciasta. Gotowe ciasto wstawiamy na 2 godziny do lodówki.
Komentarze