Ciasto Latina

4.48 (165 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Ciasto, które ucieszy podniebienie niejednego smakosza.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto bakaliowe:
    1,5 szklanki mąki,
    150g margaryny,
    3 jajka,
    1,5 łyżki cukru pudru,
    ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
    ½ łyżki śmietany 18%,
    1/3 szklanki cukru kryształu,
    1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej,
    ½ słoiczka powideł śliwkowych,
    100 g bakalii (orzechów, rodzynek, wiórków kokosowych, płatków migdałowych),
    Ciasto makowe:
    4 białka,
    3/4 szklanki cukru,
    1 łyżeczka octu,
    1 łyżka mąki pszennej,
    1 łyżka mąki ziemniaczanej,
    3 łyżki suchego maku,
    Masa:
    500ml mleka,
    2 opakowania budyniu śmietanowego,
    2 łyżki cukru kryształu,
    3 łyżki cukru pudru,
    200g masła,
    2 kieliszki ajerkoniaku,
    Dodatkowo:
    1 opakowanie okrągłych biszkoptów,
    1 tabliczka białej czekolady,
    1 łyżka mleka,
    50g płatków migdałowych,
Wystaw ocenę:

4.48 (165 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto latina - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto bakaliowe: Mąkę przesiewamy na stolnicę. Łączymy z z margaryną, cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia, żółtkami oraz śmietaną. Zagniatamy ciasto. Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy na blaszkę o wymiarach 22cmx35cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto smarujemy powidłami śliwkowymi i posypujemy bakaliami. Pozostawione białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy cukier kryształ oraz mąkę ziemniaczaną. Ubijamy. Pianę wykładamy na ciasto na blaszce. Wyrównujemy. Ciasto pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni.
  • 2. Ciasto makowe: Białka ubijamy na sztywno. Nie przestając ubijać dodajemy cukier, ocet oraz mąki. Na końcu do masy wsypujemy mak. Mieszamy. Ciasto wykładamy na blaszkę o wymiarach 22cmx35cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy około 30 minut w temperaturze 170 stopni.
  • 3. Masa: Z mleka odlewamy ½ szklanki. Pozostałe mleko gotujemy razem z cukrem kryształem. W odlanym mleku mieszamy budynie. Masę wylewamy na gotujące się mleko. Mieszamy i gotujemy 2 minuty. Budyń odstawiamy do przestudzenia. Masło razem z cukrem pudrem ucieramy na puszystą masę. Stopniowo dodajemy budyń. Ucieramy. Na końcu wlewamy ajerkoniak. Ucieramy
  • 4. Na ciasto bakaliowe wykładamy 2/3 masy. Wyrównujemy. Na masie układamy ciasto makowe. Na cieście makowym rozsmarowujemy pozostałą masę. Na masie układamy biszkopty. Czekoladę łamiemy na kostki i rozpuszczamy nad kąpielą wodną. Dodajemy mleko. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Czekoladą polewamy wierzch ciasta robiąc esy floresy. Płatki migdałowe prażymy na suchej patelni. Migdałami posypujemy wierzch ciasta. Gotowe ciasto wstawiamy na 2 godziny do lodówki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować