Ciasto "Królewicz''

4.5 (155 ocen)

  • 2 godz.

Przepis na to ciasto mam od wielu,ale już nie pamiętam kiedy go piekłam.Najlepiej smakuje na drugi dzień,gdy kruche placki trochę zmiękną.Ciasto jest bardzo pyszne w swojej prostocie.Możemy je przygotować dla gości.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciasto kruche:
    2 szklanki mąki tortowej
    pół szklanki cukru pudru
    15 dag masła lub margaryny
    2 łyżki miodu prawdziwego
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    1 jajko

    Biszkopt:
    5 jajek
    pół szklanki cukru
    1 szklanka mąki tortowej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta soli

    Masa budyniowa:
    2 szklanki mleka
    2 budynie waniliowe ( bez cukru,na pół litra mleka każdy)
    25 dag masła lub margaryny
    cukier puder do smaku ( około 4-5 łyżek )

    Polewa czekoladowa:
    3 łyżki cukru
    3 łyżki kakao
    3 łyżki masła lub margaryny
    odrobina gorącej wody

    Dodatkowo:
    mąka pszenna do posypania stolnicy
Wystaw ocenę:

4.5 (155 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Kruche ciasto Desery Biszkopty

Ciasto "królewicz'' - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kruche placki. 1. Z podanych składników zagniatamy ciasto.Następnie ciasto dzielimy na dwie równe części.Każdą część osobno wałkujemy i wykładamy do dwóch blaszek wyłożonych papierem do pieczenia o wymiarach około 35 cm x 24 cm.
    Nakłuwamy widelcem i pieczemy około 10 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia.
    Upieczone placki studzimy.
  • Biszkopt. 2. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę,następnie stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru,następnie dodajemy żółtka i jeszcze chwilę ubijamy.Na koniec wsypujemy mąkę tortową i proszek do pieczenia,delikatnie mieszamy.
    Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 35 cm x 24 cm.Pieczemy około 30 minut w temperaturze 170 stopni.
    Upieczony biszkopt studzimy.
  • Masa. 3. W połowie mleka rozpuszczamy budynie,drugą część gotujemy,do gotującego się wlewamy rozpuszczone budynie.Gotujemy do zgęstnienia cały czas mieszając.Budyń studzimy.
    Masło lub margarynę ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę,następnie stopniowo dodajemy przestudzony budyń i ucieramy.
  • Przekładanie. 4. Na jeden kruchy placek wykładamy połowę masy budyniowej,przykrywamy biszkoptem,następnie na biszkopcie rozsmarowujemy drugą połowę masy i przykrywamy drugim kruchym plackiem,lekko dociskamy.
  • Z polewą. 5. Do garnka dajemy cukier,kakao i gorącą wodę,tyle żeby powstała gęsta papka,dodajemy masło lub margarynę.Następnie chwilę gotujemy,do połączenia się składników na małym ogniu cały czas mieszając. Polewę zdejmujemy z ognia i mieszamy aż polewa będzie gęsta i szklista,następnie smarujemy nią ciasto. Ciasto wstawiamy do lodówki do stężenia,najlepiej na całą noc.
  • Gotowe ciasto. 6. Po tym czasie kroimy i podajemy.

Porady

Ciasto możemy dowolnie udekorować,np.wiórkami kokosowymi.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować