Ciasto Królewicz

4.5 (149 ocen)

  • 50 min

To moje jedno z ulubionych ciast. Pyszne i pasuje na różne okazje.

  • 50 min

Składniki:

  • Ciasto Miodowe:
    - 340g mąki tortowej
    - 160g cukru kryształu
    - 3 łyżki stołowe miodu
    - 1 łyżeczka sody oczyszczonej
    - 1 jajko
    - 150 g margaryny

    Biszkopt:
    - 80g mąki pszennej
    - 4 jajka
    - 110g cukru kryształu
    - 110g mąki ziemniaczanej
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia(płaska)

    Krem:
    - 3/4 litra mleka
    - 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej (nie za czubate)
    - 160g cukru kryształu
    - cukier waniliowy ( 1 opak.)
    - 200g margaryny

    Polewa:
    - 50g czekolady
    - 10g masła
    - 1,5 łyżki mleka
Wystaw ocenę:

4.5 (149 ocen)

Zobacz również:

Desery

Ciasto królewicz - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto miodowe: Wszystkie składniki ciasta zagnieść i upiec dwa placki w temp. 180 stopni ok. 10-15 minut.

  • 2. Biszkopt: Oddzielić białka od żółtek. Ubić białka na sztywną pianę, dodać żółtka, cukier oraz przesiane mąki z proszkiem do pieczenia. Wszystko dobrze wymieszać. Przelać na blachę i piec ok. 15 minut w temp. 180 stopni.
  • 3. Krem: Zagotować 0,5 litra mleka z cukrami. Resztę mleka wymieszać dobrze z mąką i stopniowo dodać do gotującego się mleka. Na koniec dodajemy stopioną i ostudzoną margarynę.
  • 4. Polewa: Czekoladę i masło roztopić. Dodać mleko i podrzewać do powstania gładkiej masy.
  • 5. Ciasto Królewicz: Krem podzielić na dwie części. Jedną część rozsmarować na jednym cieście miodowym i przykryć biszkoptem. Na wierzch biszkoptu wyłożyć resztę kremu i przykryć drugim płatem ciasta miodowego. Na sam koniec ciasto polać polewą i udekorować według uznania.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować