Ciasto królewicz - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto miodowe: Wszystkie składniki ciasta zagnieść i upiec dwa placki w temp. 180 stopni ok. 10-15 minut.
2.Biszkopt: Oddzielić białka od żółtek. Ubić białka na sztywną pianę, dodać żółtka, cukier oraz przesiane mąki z proszkiem do pieczenia. Wszystko dobrze wymieszać. Przelać na blachę i piec ok. 15 minut w temp. 180 stopni.
3.Krem: Zagotować 0,5 litra mleka z cukrami. Resztę mleka wymieszać dobrze z mąką i stopniowo dodać do gotującego się mleka. Na koniec dodajemy stopioną i ostudzoną margarynę.
4.Polewa: Czekoladę i masło roztopić. Dodać mleko i podrzewać do powstania gładkiej masy.
5.Ciasto Królewicz: Krem podzielić na dwie części. Jedną część rozsmarować na jednym cieście miodowym i przykryć biszkoptem. Na wierzch biszkoptu wyłożyć resztę kremu i przykryć drugim płatem ciasta miodowego. Na sam koniec ciasto polać polewą i udekorować według uznania.
Komentarze