Ciasto Królewicz to zdecydowanie mój smak dzieciństwa.. do którego czasem lubię wracać. Jest dość łatwe i szybkie w wykonaniu a do tego smakuje wyśmienicie.
Ciasto królewicz - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto kruche:
Do dużej miski wrzucić wszystkie składniki, dokładnie wyrobić, podzielić na 2 części.
Przygotować dwie blaszki, i obie wyłożyć ciastem. Piec w temp 160* przez około 18-20 minut.
Biszkopt:
Białka ubić, dodać cukier, żółtka, wodę, na końcu delikatnie wmieszać mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Wyłożyć na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia. Piec w temp 160* około 25-30 minut.
Masa budyniowa:
Połowę mleka nastawić na gaz wraz z dodatkiem cukru i cukru waniliowego.
W drugiej połowie roztrzepać mąkę pszenna i ziemniaczaną.
Do gotującego się mleka wlać mleko z mąkami.
Dokładnie mieszać aż do momentu uzyskania konsystencji budyniu, dodać masło ciągle mieszając aż do momentu całkowitego rozpuszczenia i uzyskania jednolitej masy budyniowej.
Polewa:
W małym garnku roztopić margarynę, dodać cukier wodę i kakao.
Całość mieszać aż powstanie gładka polewa.
Komentarze