Ciasto Królewicz

4.83 (220 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Ciasto Królewicz to zdecydowanie mój smak dzieciństwa.. do którego czasem lubię wracać. Jest dość łatwe i szybkie w wykonaniu a do tego smakuje wyśmienicie.

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ciasto na formę: 39cmx24cm
    Ciasto kruche:
    Składniki:
    2,5 szklanki mąki
    0,5 szklanki cukru
    170 g margaryny
    2 łyżki miodu
    1 łyżeczka sody
    1 jajko
    Biszkopt:
    4 jajka
    1 szklanki cukru
    2-3 łyżki zimnej wody
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    0,5 szklanki mąki pszennej
    0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
    Masa budyniowa:
    3/4 szklanki cukru
    0,5 l mleka
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 łyżka mąki pszennej
    2 opakowania cukru waniliowego
    250 g masła
    Polewa:
    1/2 kostki margaryny
    1/2 szklanki cukru
    1,5 łyżki wody
    1,5 łyżki kakao

    Dodatkowo:
    1 mały słoiczek powideł (najlepiej śliwkowych)
    kokos
Wystaw ocenę:

4.83 (220 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto królewicz - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto kruche:
    Do dużej miski wrzucić wszystkie składniki, dokładnie wyrobić, podzielić na 2 części.
    Przygotować dwie blaszki, i obie wyłożyć ciastem. Piec w temp 160* przez około 18-20 minut.

    Biszkopt:
    Białka ubić, dodać cukier, żółtka, wodę, na końcu delikatnie wmieszać mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Wyłożyć na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia. Piec w temp 160* około 25-30 minut.

    Masa budyniowa:
    Połowę mleka nastawić na gaz wraz z dodatkiem cukru i cukru waniliowego.
    W drugiej połowie roztrzepać mąkę pszenna i ziemniaczaną.
    Do gotującego się mleka wlać mleko z mąkami.
    Dokładnie mieszać aż do momentu uzyskania konsystencji budyniu, dodać masło ciągle mieszając aż do momentu całkowitego rozpuszczenia i uzyskania jednolitej masy budyniowej.

    Polewa:
    W małym garnku roztopić margarynę, dodać cukier wodę i kakao.
    Całość mieszać aż powstanie gładka polewa.

    Przełożenie:

    ciasto kruche - powidło - krem budyniowy - biszkopt - powidło - krem budyniowy - kruche ciasto - polewa - kokos
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować