Ciasto korzenno-śmietanowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:Z podanych składników zagnieć kruche ciasto,owiń w folię spożywczą i odłóż do lodówki na 3-4 godziny.Po tym czasie podziel ciasto na 4 części,rozwałkuj na grubość ok.5 mm i wyłóż na blachę (rozm. 20x26).Piecz w temp. 180*C przez ok.15 min.
2.Krem:
Obie śmietany umieść w misce,dodaj cukier puder i ubij na sztywny krem.Pod koniec ubijania dodaj cynamon,zmiksuj.
Przełożenie:
Formę do pieczenia wyłóż papierem lub folią spożywczą. Na spodzie ułóż pierwszy blat ciasta i 1/4 kremu śmietanowego.Na to połóż kolejny blat,posmaruj go powidłem lub dżemem,na to nałóż porcję kremu.Tak samo zrób z trzecim blatem ciasta.Ostatnią warstwę posmaruj tylko kremem śmietanowym.Ciasto odłóż do lodówki na całą noc.
Przed podaniem ciasto oprósz kakao.
Komentarze