Ciasto korzenno-śmietanowe

0 (0 ocen)

  • 6 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Bardzo aromatyczne i sycące ciasto okołoświąteczne.

  • 6 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    500 g maki pszennej,
    250 g masła (zimnego),
    220 g brązowego cukru(najlepiej miałkiego),
    30 g przyprawy korzennej do ciasteczek (np. Kamis),
    125 ml mleka;
    Krem:
    750 ml śmietany kremówki 36% (schłodzona),
    200 g gęstej kwaśnej śmietany 18% (schłodzona),
    1/2-2/3 szklanki cukru pudru (do smaku),
    2 łyżeczki mielonego cynamonu;
    Dodatkowo:
    Słoiczek kwaskowych powideł śliwkowych lub dżemu z żurawiny,
    2-3 łyżeczki kakao.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto korzenno-śmietanowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto korzenno-śmietanowe 1. Ciasto:Z podanych składników zagnieć kruche ciasto,owiń w folię spożywczą i odłóż do lodówki na 3-4 godziny.Po tym czasie podziel ciasto na 4 części,rozwałkuj na grubość ok.5 mm i wyłóż na blachę (rozm. 20x26).Piecz w temp. 180*C przez ok.15 min.
  • Ciasto korzenno-śmietanowe 2. Krem:
    Obie śmietany umieść w misce,dodaj cukier puder i ubij na sztywny krem.Pod koniec ubijania dodaj cynamon,zmiksuj.
    Przełożenie:
    Formę do pieczenia wyłóż papierem lub folią spożywczą. Na spodzie ułóż pierwszy blat ciasta i 1/4 kremu śmietanowego.Na to połóż kolejny blat,posmaruj go powidłem lub dżemem,na to nałóż porcję kremu.Tak samo zrób z trzecim blatem ciasta.Ostatnią warstwę posmaruj tylko kremem śmietanowym.Ciasto odłóż do lodówki na całą noc.
    Przed podaniem ciasto oprósz kakao.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Przyprawy Śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować