To bardzo proste w przygotowaniu ciasto. Polecam go serdecznie - bo idealnie wychodzi i idealnie komponuje się z sezonowymi owocami jakie mamy teraz w zasięgu ręki
2 godz.
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
2 szklanki mąki
1 szklankę cukru
1 szklankę śmietany 18% ( może być też 30-36% )
3 jajka klasa "L" - "M"
4 łyżki oleju - użyłam rzepakowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
parę kropel aromatu wanilinowego
2 szklanki jeżyn - bądź też innych owoców jakie mamy
forma średnica 28 cm - z kominem
masło / margaryna do wysmarowania formy
bułka tarta / kasza mamma / lub kaszka kukurydziana do obsypania formy
Śmietanowe ciasto z jeżynami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W misce bądź też innym naczyniu ubijamy całe jajka z cukrem na puszystą masę. Następnie do ubitych jajek z cukrem dodajemy śmietanę WAŻNE BY MIAŁA TEMP. POKOJOWĄ. i jeszcze chwilkę razem ubijamy. Kolejno dodajemy proszek do pieczenia wraz z mąką oraz olej i aromat. Dokładnie mieszamy. Formę smarujemy masłem / margaryną i obsypujemy bułką tartą lub kaszą manną albo kaszką kukurydzianą. Wylewamy do formy ciasto równomiernie je rozprowadzając. Po wierzchu ciasta układamy owoce. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 40 - 45 min. w temp. 180 stopni do suchego patyczka. Po upieczeniu i lekkim ostygnięciu ciasta posypujemy jego wierzch cukrem pudrem.
Porady
ważne by jajka i śmietana miały temperaturę pokojową
Komentarze