ŚMIETANOWE ciasto z jeżynami

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

To bardzo proste w przygotowaniu ciasto. Polecam go serdecznie - bo idealnie wychodzi i idealnie komponuje się z sezonowymi owocami jakie mamy teraz w zasięgu ręki

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
    1 szklankę cukru
    1 szklankę śmietany 18% ( może być też 30-36% )
    3 jajka klasa "L" - "M"
    4 łyżki oleju - użyłam rzepakowego
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    parę kropel aromatu wanilinowego
    2 szklanki jeżyn - bądź też innych owoców jakie mamy

    forma średnica 28 cm - z kominem
    masło / margaryna do wysmarowania formy
    bułka tarta / kasza mamma / lub kaszka kukurydziana do obsypania formy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciasto

Śmietanowe ciasto z jeżynami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ŚMIETANOWE ciasto z jeżynami 1. W misce bądź też innym naczyniu ubijamy całe jajka z cukrem na puszystą masę. Następnie do ubitych jajek z cukrem dodajemy śmietanę WAŻNE BY MIAŁA TEMP. POKOJOWĄ. i jeszcze chwilkę razem ubijamy. Kolejno dodajemy proszek do pieczenia wraz z mąką oraz olej i aromat. Dokładnie mieszamy. Formę smarujemy masłem / margaryną i obsypujemy bułką tartą lub kaszą manną albo kaszką kukurydzianą. Wylewamy do formy ciasto równomiernie je rozprowadzając. Po wierzchu ciasta układamy owoce. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 40 - 45 min. w temp. 180 stopni do suchego patyczka. Po upieczeniu i lekkim ostygnięciu ciasta posypujemy jego wierzch cukrem pudrem.

Porady

ważne by jajka i śmietana miały temperaturę pokojową

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jeżyny Owoce Śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

4.47 (191 ocen)

Zdobywca nagrody

Ciasto

To może cię zainteresować