Ciasto Katarzynka

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Aromatyczne, piernikowo-cynamonowe ciasto. W sam raz nie tylko na święta. Zamiast powideł ciasto możesz posmarować dżemem z czarnej porzeczki, a zamiast pierników możesz położyć delicje.

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • biszkopt:
    6 jajek
    1 szklanka cukru
    6 łyżek oleju
    1 łyżka octu
    1,5 szklanki mąki
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżka kakao


    krem:
    1 kostka masła
    1 litr mleka
    1 szklanka cukru
    4 łyżki mąki pszennej
    4 łyżki mąki ziemniaczanej
    olejek waniliowy lub cukier waniliowy


    ponadto:
    słoiczek powideł śliwkowych
    około 500 g miękkich pierniczków nadziewanych
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto katarzynka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. biszkopt:
    Żółtka oddziel od białek. Białka ubij z cukrem, dodaj po 1 żółtku. Ubijając dodaj olej i ocet. Na koniec dodaj przesianą mąkę z proszkiem i kakao. Wylej na blachę, piecz około 25 minut w temperaturze 180 stopni. Po wystudzeniu biszkopt przetnij na pół.
  • 2. krem:
    Z 1 litra mleka odlej 200 ml, pozostałe mleko zagotuj z cukrem. Mąki wymieszaj z 200 ml mleka, wlej do gotującego się mleka z cukrem i ugotuj budyń. Wystudź.
    Wystudzony budyń utrzyj na puszystą masę z kostką miękkiego masła, dodaj olejek lub cukier waniliowy.
  • 3. Na pierwszą warstwę biszkoptu nasącz wodą z cytryną i cukrem, posmaruj powidłami. 1/3 kremu wyłóż na powidła, ułóż pierniczki, przykryj kolejną 1/3 kremu i połóż drugi biszkopt. Wierzch posmaruj pozostałym kremem, posyp orzechami lub ulubioną posypką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Powidła śliwkowe

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować