Aromatyczne, piernikowo-cynamonowe ciasto. W sam raz nie tylko na święta. Zamiast powideł ciasto możesz posmarować dżemem z czarnej porzeczki, a zamiast pierników możesz położyć delicje.
Ciasto katarzynka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.biszkopt:
Żółtka oddziel od białek. Białka ubij z cukrem, dodaj po 1 żółtku. Ubijając dodaj olej i ocet. Na koniec dodaj przesianą mąkę z proszkiem i kakao. Wylej na blachę, piecz około 25 minut w temperaturze 180 stopni. Po wystudzeniu biszkopt przetnij na pół.
2.krem:
Z 1 litra mleka odlej 200 ml, pozostałe mleko zagotuj z cukrem. Mąki wymieszaj z 200 ml mleka, wlej do gotującego się mleka z cukrem i ugotuj budyń. Wystudź.
Wystudzony budyń utrzyj na puszystą masę z kostką miękkiego masła, dodaj olejek lub cukier waniliowy.
3.Na pierwszą warstwę biszkoptu nasącz wodą z cytryną i cukrem, posmaruj powidłami. 1/3 kremu wyłóż na powidła, ułóż pierniczki, przykryj kolejną 1/3 kremu i połóż drugi biszkopt. Wierzch posmaruj pozostałym kremem, posyp orzechami lub ulubioną posypką.
Komentarze