CIASTO KAKAOWE Z KISZONĄ KAPUSTĄ

4.5 (161 ocen)

Zaskakujące połączenie składników. Dodana kapusta jest wręcz niewyczuwalna, ani w smaku ani w zapachu. Najdziwniejsze ciasto, jakie robiłam!

Składniki:

  • *na ciasto:
    -170 g miękkiego masła
    -szklanka cukru
    -2 szklanki mąki
    -1/3 szklanki kakao
    -2/3 szklanki wiórek kokosowych
    -1/2 szklanki posiekanych orzechów laskowych
    -3 jajka
    -1 szklanka dobrze ubitej wypłukanej i drobno pokrojonej kapusty kiszonej (ok.30 deko)
    -1 szklanka wody
    -1 łyżeczka proszku do pieczenia
    -1 łyżeczka sody oczyszczonej
    -szczypta soli
    *na krem:
    -150g czekolady (dałam mleczną i gorzką, pół na pół)
    -2/3 szklanki majonezu
    -2/3 szklanki wiórek kokosowych
    -2/3 szklanki posiekanych orzechów laskowych
    -odrobina cukru pudru
Wystaw ocenę:

4.5 (161 ocen)

Ciasto kakaowe z kiszoną kapustą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W jednej misce mieszamy ze sobą mąkę, kakao, proszek, sodę oraz sól.
  • 2. W drugiej misce miksujemy masło z cukrem na puszysta masę. Ciągle ucierając, dodajemy po jednym jajku. Do masy dodajemy na przemian po troszku mieszanki z mąki i wodę. Na koniec do masy wrzucamy kapustę, wiórki oraz orzechy. Mieszamy i wlewamy do okrągłej formy o średnicy 25 cm. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok.60 minut.
  • 3. Ostudzone ciasto przekrawamy na dwa krążki.
  • 4. Przygotowujemy krem: Czekoladę topimy w kąpieli wodnej. Mieszamy z majonezem, dodajemy wiórki i orzechy. Gotowym kremem przekładamy ciasto. Dekorujemy cukrem pudrem. Gotowe!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Majonez Orzechy Wiórki kokosowe

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować