Drożdżowe bułeczki z kajmakiem i bitą śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W misce umieścić mąkę, pokruszone drożdże, cukier puder, olej, żółtko oraz sól. Zacząć wyrabiać ciasto, stopniowo dolewać mleko. Ugniatać aż masa będzie gładka i elastyczna. Przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut.
2.Z masy uformować 20 małych bułeczek (po ok. 44g). Lekko spłaszczyć i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na 30 minut.
3.Bułki wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 220 stopni i piec ok. 7-10 minut, aż ładnie się zarumienią.
4.Ostudzone bułki przekrawamy i lekko wydrążamy środek w dolnej części. Do każdego otworu wkładamy po 1 łyżeczce kajmaku.
5.Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem. Mieszamy z rozpuszczoną żelatyną i wykładamy na kajmak. Przykrywamy odciętą częścią i posypujemy cukrem pudrem.
Komentarze