Drożdżowe bułeczki z kajmakiem i bitą śmietaną

4.5 (146 ocen)

Łatwe i proste do wykonania ciasteczka. Dzięki masie kajmakowej oraz bitej śmietanie, bułeczki nie są suche. Wyśmienity przepis!

Składniki:

  • na ok. 20 bułeczek:
    - 25g świeżych drożdży
    - 500g mąki pszennej
    - 250ml letniego mleka
    - 1/3 szklanki cukru pudru
    - 65ml oleju
    - 1 żółtko
    - szczypta soli
    na nadzienie:
    - 300-350g kajmaku(ok. 2/3 puszki)
    - 250g śmietany kremówki 30/36%
    - 1 płaska łyżka cukru pudru
    - 1 łyżeczka żelatyny rozpuszczona w niewielkiej ilości wody
    - cukier puder do oprószenia
Wystaw ocenę:

4.5 (146 ocen)

Drożdżowe bułeczki z kajmakiem i bitą śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W misce umieścić mąkę, pokruszone drożdże, cukier puder, olej, żółtko oraz sól. Zacząć wyrabiać ciasto, stopniowo dolewać mleko. Ugniatać aż masa będzie gładka i elastyczna. Przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut.
  • 2. Z masy uformować 20 małych bułeczek (po ok. 44g). Lekko spłaszczyć i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na 30 minut.
  • 3. Bułki wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 220 stopni i piec ok. 7-10 minut, aż ładnie się zarumienią.
  • 4. Ostudzone bułki przekrawamy i lekko wydrążamy środek w dolnej części. Do każdego otworu wkładamy po 1 łyżeczce kajmaku.
  • 5. Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem. Mieszamy z rozpuszczoną żelatyną i wykładamy na kajmak. Przykrywamy odciętą częścią i posypujemy cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bita śmietana Drożdże Masa krówkowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować