Znakomity aromatyczny chleb, z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem. Moje dzieciaczki zjadły go z samym masłem i prosiły o dokładkę :) Z przepisu wyjdą dwa bochenki.
Składniki:
- 200 g mąki orkiszowej jasnej
- 250 g mąki żytniej
- 450 g mąki pszennej
- 45 g drożdży
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru
- 60 ml oleju
- 1 1/4 szklanki letniej wody
- 1 szklanka letniego mleka
- garść prażonej cebulki
Szybki zdrowy chleb - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąki wymieszać, zrobić wgłębienie, w które rozkruszyć drożdże. Posypać cukrem, wlać 1/4 szklanki wody i delikatnie wyrobić zaczyn. Odstawić na 15 minut.
2.Następnie dodać olej oraz sól. Wyrabiać ciasto dodając stopniowo wodę oraz mleko, na koniec dodać cebulkę. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Oprószyć mąką, przykryć ściereczką i odstawić na ok. 60 minut do wyrośnięcia.
3.Ciasto podzielić na dwie części. Krótko zagnieść i umieścić w dwóch keksówkach ok. 25 cm. Odstawić w ciepłe miejsce na ok. 15 minut. Wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na 10 minut. Po tym czasie temperaturę zmniejszyć do 180 stopni i piec jeszcze 30 minut. Wystudzić na kratce.
Komentarze