Szybki zdrowy chleb

4.5 (186 ocen)

Znakomity aromatyczny chleb, z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem. Moje dzieciaczki zjadły go z samym masłem i prosiły o dokładkę :) Z przepisu wyjdą dwa bochenki.

Składniki:

  • - 200 g mąki orkiszowej jasnej
    - 250 g mąki żytniej
    - 450 g mąki pszennej
    - 45 g drożdży
    - 2 łyżeczki soli
    - 1 łyżeczka cukru
    - 60 ml oleju
    - 1 1/4 szklanki letniej wody
    - 1 szklanka letniego mleka
    - garść prażonej cebulki
Wystaw ocenę:

4.5 (186 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb Chleb żytni

Szybki zdrowy chleb - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąki wymieszać, zrobić wgłębienie, w które rozkruszyć drożdże. Posypać cukrem, wlać 1/4 szklanki wody i delikatnie wyrobić zaczyn. Odstawić na 15 minut.
  • 2. Następnie dodać olej oraz sól. Wyrabiać ciasto dodając stopniowo wodę oraz mleko, na koniec dodać cebulkę. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Oprószyć mąką, przykryć ściereczką i odstawić na ok. 60 minut do wyrośnięcia.
  • 3. Ciasto podzielić na dwie części. Krótko zagnieść i umieścić w dwóch keksówkach ok. 25 cm. Odstawić w ciepłe miejsce na ok. 15 minut. Wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na 10 minut. Po tym czasie temperaturę zmniejszyć do 180 stopni i piec jeszcze 30 minut. Wystudzić na kratce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować