Ciasto gruszkowe z orzechową kruszonką

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Dzisiaj upiekłam ciasto z gruszkami, a do tego kruszonka z dodatkiem orzechów włoskich.
Ciasto wyszło tak pyszne, że ani się nie obróciłam zniknęło z talerza.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Na ciasto:
    mąka 400 g,
    masło 150 g,
    jajka 2 szt,
    cukier puder 100 g,

    Dodatkowo:
    gruszki 1 kg,
    cynamon 1 łyżeczka,
    imbir mielony 2 szczypty,

    Na kruszonkę:
    mąka 100 g,
    masło 60 g,
    cukier 60 g,
    orzechy włoskie 60 g,
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Jajko

Ciasto gruszkowe z orzechową kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto gruszkowe z orzechową kruszonką 1. Gruszki obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na kawałki, dodać cynamon i szczyptę imbiru mielonego wymieszać.

    Ciasto:
    Mąkę przesiać do miski, dodać cukier puder i kawałki masła,posiekać nożem. Dodać jajka i szybko zagnieść gładkie jednolite ciasto.

    Owinąć folią spożywczą i włożyć na 30-40 minut do lodówki.
    Po wyjęciu ciasto rozwałkować, przełożyć do lekko wysmarowanej formy (u mnie silikonowa). Włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i podpiec około 15 minut.

    Na podpieczone ciasto rozłożyć przygotowane wcześniej gruszki, obsypać kruszonką, ponownie włożyć do piekarnika i piec około 35-40 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu i wystudzeniu ciasto oprószyć cukrem pudrem.

    Kruszonka:
    Wszystkie składniki kruszonki wymieszać, rozetrzeć palcami dokładnie do połączenia składników.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować