Ciasto góra lodowa kokosowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Upiec biszkopt.
Białka ubić na sztywną pianę.
(Uważać, aby jej "nie przebić".)
Pod koniec ubijania powoli dodać cukier i po chwili - po 1 żółtku.
Na koniec delikatnie oraz stopniowo wmieszać mąkę przesianą z kakao.
Masę przelać do formy z dnem wysłanym papierem do pieczenia i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
Piec 30 minut (do tzw. "suchego patyczka") w 180 stopniach, a po ostudzeniu przekroić na 2 części.
Przygotować krem budyniowy.
Z 600 ml mleka odlać odrobinę i rozmieszać w nim budynie z żółtkiem.
Pozostałe mleko zagotować z cukrem i wiórkami kokosowymi, a następnie połączyć z rozmieszanym budyniem.
Mieszać do zgęstnienia oraz zagotowania się całości.
Budyń zdjąć z ognia, przykryć folią spożywczą i pozostawić do całkowitego ostudzenia.
Miękkie (!) masło ubić do białości i stopniowo zmiksować z zimnym budyniem.
Całość.
Jedną część biszkoptu ułożyć w formie, nasączyć połową kawy i wyłożyć 1/2 kremu budyniowego.
Całość przykryć drugim blatem biszkoptowym, nasączyć oraz rozsmarować na nim pozostały krem i schłodzić w lodówce przez około 30 minut.
Po tym czasie na wierzchu ciasta należy powciskać biszkopty, tak żeby stały prostopadle oraz w równych odstępach.
(Aby ciastka lepiej się trzymały - najlepiej z małych delikatnie ściąć doły, a duże przekroić na pół.)
Przygotować polewę.
Masło/margarynę rozpuścić w rondelku, a następnie wymieszać z wodą i cukrem.
Całość należy zagotować i odstawić do lekkiego ostudzenia.
Po tym czasie roztopione masło stopniowo zmiksować z mlekiem w proszku.
Powstałą masę podzielić na 2 części i jedną z nich połączyć z kakao.
Wierzch ciasta z biszkopcikami naprzemiennie polać obiema polewami, a na końcu posypać wiórkami oraz udekorować mini bezami.
Gotowe ciasto ponownie wstawić do lodówki - na kilka godzin lub na całą noc.
Porady
(*) Do kremu należy użyć masła (nie mixu!), gdyż margaryna będzie wyczuwalna w smaku. Natomiast w polewie ten fakt nie robi już różnicy.
Komentarze