Ciasto Góra lodowa kokosowa

0 (0 ocen)

  • 5 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Pyszne i efektowne ciasto z kokosową nutą.

  • 5 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • (Forma o wymiarach 28 x 28 cm)
    Biszkopt kakaowy:
    6 jajek
    1 szklanka cukru (1 szklanka = 250 ml)
    1 szklanka mąki pszennej
    2 łyżki kakao
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Krem budyniowy:
    600 ml mleka kokosowego
    1 żółtko
    1/2 szklanki cukru
    1/2 szklanki wiórków kokosowych
    2 budynie śmietankowe (a najlepiej kokosowe)
    200g masła (*)
    Polewa:
    250g masła/margaryny
    1/2 szklanki wody
    1/2 szklanki cukru
    2 szklanki mleka w proszku
    1 łyżka kakao
    Dodatkowo:
    1/2-3/4 szklanki zaparzonej kawy do nasączenia
    150-200g okrągłych biszkoptów
    Ponadto do dekoracji:
    wiórki kokosowe
    mini beziki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Przekładaniec

Ciasto góra lodowa kokosowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Upiec biszkopt.
    Białka ubić na sztywną pianę.
    (Uważać, aby jej "nie przebić".)
    Pod koniec ubijania powoli dodać cukier i po chwili - po 1 żółtku.
    Na koniec delikatnie oraz stopniowo wmieszać mąkę przesianą z kakao.
    Masę przelać do formy z dnem wysłanym papierem do pieczenia i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
    Piec 30 minut (do tzw. "suchego patyczka") w 180 stopniach, a po ostudzeniu przekroić na 2 części.
    Przygotować krem budyniowy.
    Z 600 ml mleka odlać odrobinę i rozmieszać w nim budynie z żółtkiem.
    Pozostałe mleko zagotować z cukrem i wiórkami kokosowymi, a następnie połączyć z rozmieszanym budyniem.
    Mieszać do zgęstnienia oraz zagotowania się całości.
    Budyń zdjąć z ognia, przykryć folią spożywczą i pozostawić do całkowitego ostudzenia.
    Miękkie (!) masło ubić do białości i stopniowo zmiksować z zimnym budyniem.
    Całość.
    Jedną część biszkoptu ułożyć w formie, nasączyć połową kawy i wyłożyć 1/2 kremu budyniowego.
    Całość przykryć drugim blatem biszkoptowym, nasączyć oraz rozsmarować na nim pozostały krem i schłodzić w lodówce przez około 30 minut.
    Po tym czasie na wierzchu ciasta należy powciskać biszkopty, tak żeby stały prostopadle oraz w równych odstępach.
    (Aby ciastka lepiej się trzymały - najlepiej z małych delikatnie ściąć doły, a duże przekroić na pół.)
    Przygotować polewę.
    Masło/margarynę rozpuścić w rondelku, a następnie wymieszać z wodą i cukrem.
    Całość należy zagotować i odstawić do lekkiego ostudzenia.
    Po tym czasie roztopione masło stopniowo zmiksować z mlekiem w proszku.
    Powstałą masę podzielić na 2 części i jedną z nich połączyć z kakao.
    Wierzch ciasta z biszkopcikami naprzemiennie polać obiema polewami, a na końcu posypać wiórkami oraz udekorować mini bezami.
    Gotowe ciasto ponownie wstawić do lodówki - na kilka godzin lub na całą noc.

Porady

(*) Do kremu należy użyć masła (nie mixu!), gdyż margaryna będzie wyczuwalna w smaku. Natomiast w polewie ten fakt nie robi już różnicy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mleko kokosowe

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Przekąska

Podobne przepisy

4.2 (354 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Góra lodowa

4.2 (354 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Ciasto góra lodowa

JulkaTomeczek Ciasto dla wielbicieli masy z mleka w proszku 1 godz. 40 min

To może cię zainteresować