Ciasto francuskie z botwinką i jajkiem sadzonym

0 (0 ocen)

Chrupiące ciasto francuskie, sezonowa botwinka i rozpływające się żółtko w jajku sadzonym to rewelacyjne połączenie.

Składniki:

  • Składniki na 6 porcji:
    • 1 opakowanie ciasta francuskiego,
    • 6 jajek,
    • Kilka kostek sera feta,
    • 2 ząbki czosnku,
    • Pęczek botwinki z małymi buraczkami,
    • Olej rzepakowy do smażenia,
    • Świeżo mielony kolorowy pieprz,
    • Sól do smaku,
    • Natka pietruszki do posypania,
    • Jajko do smarowania ciasta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Ciasto francuskie z botwinką i jajkiem sadzonym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • uformowane ciasto 1. Ciasto francuskie rozwijamy i dzielimy na 6 równych części. W każdym powstałym prostokącie wykonujemy ramkę. Tak przygotowane porcje ciasta przekładamy na blaszkę do pieczenia i smarujemy jajkiem. Środek ciasta nakłuwamy widelcem.
    Blaszkę z uformowanym ciastem wkładamy do nagrzanego piekarnika. Całość pieczemy około 15 minut w 190°C do zrumienienia ciasta. Po wyjęciu, upieczone spody lekko studzimy, a między czasie przygotowujemy nadzienie.
  • krojenie 2. Buraczki obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Łodygi i liście botwinki kroimy na mniejsze części.
  • smażenie botwinki 3. Na patelni umieszczamy niewielką ilość oleju rzepakowego. Na rozgrzany wrzucamy pokrojone składniki. Całość przysmażamy około 5 minut, tak by buraczki zmiękły. W trakcie smażenia dodajemy do nich przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sól i pieprz do smaku.
  • nakładanie nadzienia 4. Gotową botwinkę wykładamy na upieczone porcje ciasta francuskiego. Na wierzchu wykładamy drobno pokrojony ser feta.
  • smażenie jajek 5. Na oddzielnej patelni przygotowujemy jajka sadzone. Smażymy je na oleju rzepakowym. Gotowe wykładamy na botwinkę. Całość oprószamy pokrojoną natką pietruszki i podajemy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Botwina Ciasto francuskie Jajka Olej

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować