Ciasto francuskie z botwinką i jajkiem sadzonym

  • wyświetlono: 35 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Chrupiące ciasto francuskie, sezonowa botwinka i rozpływające się żółtko w jajku sadzonym to rewelacyjne połączenie.

Jaga85

Składniki

Składniki na 6 porcji:
• 1 opakowanie ciasta francuskiego,
• 6 jajek,
• Kilka kostek sera feta,
• 2 ząbki czosnku,
• Pęczek botwinki z małymi buraczkami,
• Olej rzepakowy do smażenia,
• Świeżo mielony kolorowy pieprz,
• Sól do smaku,
• Natka pietruszki do posypania,
• Jajko do smarowania ciasta

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto francuskie z botwinką i jajkiem sadzonym

  • uformowane ciasto1. Ciasto francuskie rozwijamy i dzielimy na 6 równych części. W każdym powstałym prostokącie wykonujemy ramkę. Tak przygotowane porcje ciasta przekładamy na blaszkę do pieczenia i smarujemy jajkiem. Środek ciasta nakłuwamy widelcem.
    Blaszkę z uformowanym ciastem wkładamy do nagrzanego piekarnika. Całość pieczemy około 15 minut w 190°C do zrumienienia ciasta. Po wyjęciu, upieczone spody lekko studzimy, a między czasie przygotowujemy nadzienie.
  • krojenie2. Buraczki obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Łodygi i liście botwinki kroimy na mniejsze części.
  • smażenie botwinki3. Na patelni umieszczamy niewielką ilość oleju rzepakowego. Na rozgrzany wrzucamy pokrojone składniki. Całość przysmażamy około 5 minut, tak by buraczki zmiękły. W trakcie smażenia dodajemy do nich przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sól i pieprz do smaku.
  • nakładanie nadzienia4. Gotową botwinkę wykładamy na upieczone porcje ciasta francuskiego. Na wierzchu wykładamy drobno pokrojony ser feta.
  • smażenie jajek5. Na oddzielnej patelni przygotowujemy jajka sadzone. Smażymy je na oleju rzepakowym. Gotowe wykładamy na botwinkę. Całość oprószamy pokrojoną natką pietruszki i podajemy.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Tagi

tania_kuchniaw_kilka_chwilsezonowe_przysmakiciasto francuskiebotwinkaolej rzepakowyjajko sadzoneprzepis_z_olejem_rzepakowym

Komentarze

Podobne przepisy

.

Dodane przez: Anitka0804

Jajka nadziewane

Jajka nadziewane pastą jajeczną...

image-1eoepor

Dodane przez: paolineczka

Kreatywne babeczki z masą z selera i pomarańczy

Babeczki z masą z selera i pomarańczy...

image-299r6n7

Dodane przez: moniczkaala

Portobello faszerowane ziemniakami w złocistym...

Portobello nadziałam batatami i...

image-1hfl3m1

Dodane przez: SłodkiZapachMalin

JAJKA faszerowane koperkiem i wędzonym łososiem

Pysze i aromatyczne faszerowane...

image-0509mtw

Dodane przez: in-humility

PIECZARKI W ZALEWIE POMIDOROWEJ

Pieczarki takie możemy jeść na...

image-15teo1b

Dodane przez: in-humility

KRĄŻKI CEBULOWE

Krążki cebulowe to pyszna i lekka...