Ciasto francuskie z botwinką i jajkiem sadzonym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto francuskie rozwijamy i dzielimy na 6 równych części. W każdym powstałym prostokącie wykonujemy ramkę. Tak przygotowane porcje ciasta przekładamy na blaszkę do pieczenia i smarujemy jajkiem. Środek ciasta nakłuwamy widelcem.
Blaszkę z uformowanym ciastem wkładamy do nagrzanego piekarnika. Całość pieczemy około 15 minut w 190°C do zrumienienia ciasta. Po wyjęciu, upieczone spody lekko studzimy, a między czasie przygotowujemy nadzienie.
2.Buraczki obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Łodygi i liście botwinki kroimy na mniejsze części.
3.Na patelni umieszczamy niewielką ilość oleju rzepakowego. Na rozgrzany wrzucamy pokrojone składniki. Całość przysmażamy około 5 minut, tak by buraczki zmiękły. W trakcie smażenia dodajemy do nich przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sól i pieprz do smaku.
4.Gotową botwinkę wykładamy na upieczone porcje ciasta francuskiego. Na wierzchu wykładamy drobno pokrojony ser feta.
5.Na oddzielnej patelni przygotowujemy jajka sadzone. Smażymy je na oleju rzepakowym. Gotowe wykładamy na botwinkę. Całość oprószamy pokrojoną natką pietruszki i podajemy.
Komentarze