Ponieważ uwielbiam botwinkę to dodaję ją do rożnych dań: do risotta, chłodniku, roladek, twarożku, tym razem przygotowałam pyszną i zdrową sałatkę, której wyrazu dodaje feta. Sałatka jest delikatnie słodka dzięki obecności botwinki.
Sałatka z botwinką, jajkiem i fetą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Botwinka płuczemy i kroimy drobno, buraczki obieramy i kroimy w kostkę. W garnku zagotowujemy 2 szklanki wody i wrzucamy botwinkę, solimy i gotujemy około 10 minut do miękkości na wolnym ogniu. Można dodać kilka kropli soku z cytryny. Po ugotowaniu odcedzamy ją i studzimy. Jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy w kostkę. Szynkę kroimy w drobną kostkę.
2.Majonez mieszamy z jogurtem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodajemy ocet, oregano i doprawiamy solą i pieprzem. Sos można dodatkowo zmiksować blenderem, aby nie było grudek czosnku. Do miski wkładamy botwinkę, jajka, szynkę i pokruszony ser feta. Wszystkie składniki mieszamy z powstałym sosem. Sałatkę posypujemy ziarnami słonecznika. Ziarna można dodatkowo uprażyć na suchej patelni na złoto. Sałatkę dekorujemy świeżymi listkami botwinki i jajkiem, smacznego ;)
Komentarze