Ciasto Fistaszek

4.5 (143 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Ciasto, które ucieszy podniebienie niejednego smakosza.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto miodowe:
    400g mąki,
    150g masła,
    2 jajka,
    1,5 łyżki miodu,
    1/3 szklanki cukru,
    1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej,
    Masa orzechowa:
    100g masła,
    2,5 łyżki miodu płynnego,
    ½ szklanki cukru,
    250g orzeszków ziemnych niesolonych,
    Biszkopt:
    3 jajka,
    ½ szklanki cukru,
    4 łyżki oleju,
    1 szklanka mąki,
    1,5 łyżki kakao,
    1 łyżka octu,
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
    Masa budyniowa:
    500 ml mleka,
    2 łyżki maki pszennej,
    2 łyżki mąki ziemniaczanej,
    2 opakowania cukru waniliowego,
    5 łyżek cukru pudru,
    200g masła.
Wystaw ocenę:

4.5 (143 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto fistaszek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Masa orzechowa: Masło rozpuszczamy w garnuszku. Dodajemy cukier, miód oraz orzechy ziemne. Mieszamy i smażymy około 5 minut, cały czas mieszając. Masę odstawiamy do przestudzenia.
    2. Ciasto miodowe: Mąkę przesiewamy na stolnicę i łączymy z masłem. Dodajemy jajka, cukier, miód oraz sodę oczyszczoną. Zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na dwie części. Jedną część ciasta rozwałkowujemy i wykładamy na blaszkę o wymiarach 24cm x24cm. Pieczemy około 20 minut w temperaturze 170 stopni. Drugą porcję ciasta także rozwałkowujemy i wykładamy na blaszkę. Na wierzch wykładamy masę orzechową, wyrównujemy. Ciasto pieczemy około 25 minut w temperaturze 170 stopni.
    3. Biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodajemy cukier oraz żółtka. Następnie dodajemy olej, mąkę, kakao, ocet oraz proszek do pieczenia. Ciasto wykładamy na blaszkę o wymiarach 24cm x24cm. Pieczemy około 30 minut w temperaturze 170 stopni.
    4. Masa budyniowa: Z mleka odlewamy ½ szklanki. Pozostałe mleko gotujemy razem z cukrem waniliowym. W odlanym mleku mieszamy mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną. Masę wlewamy do gotującego się mleka. Mieszamy i gotujemy 2 minuty. Masło razem z cukrem pudrem ucieramy na puszystą masę. Stopniowo dodajemy zimny budyń. Ucieramy.
    5. Na ciasto miodowe wykładamy połowę masy budyniowej. Przykrywamy biszkoptem ciemnym. Na biszkopcie rozsmarowujemy drugą część masy. Wyrównujemy. Na masie układamy ciasto miodowe z orzechami. Gotowe ciasto wstawiamy na godzinę do lodówki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Miód Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować