Bardzo jesienne słodko-wytrawne ciasto. Kruchy placek, a na nim mocno aromatyczna słodko -korzenno - gorzka masa. Deser idealny do kawy i na nieobliczalne stany emocjonalne.
Ciasto dyniowe z cacao - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.♥ Dynie obierz ze skórki pokrój w kostkę. Dodaj 2 łyżki cukru i sok z cytryny. Wymieszaj o odstaw w chłodne miejsce najlepiej na 10 h.
2.♥ W dużej misce przesiej mąkę, dodaj sól, kardamon i 3 łyżki mleka sojowego.
Powili dolewaj oliwę i zacznij wygniatać ciasto. Powinno wyjść kruche i zwarte. Jeśli wydaje się być za suche, dodaj jeszcze trochę mleka roślinnego. Zawiń w folie i odstaw do lodówki.
3.♥ Nagrzej piekarnik do 180 stopni.
4.♥ Odsącz kawałki dyni z powstałego soku.
5.♥ Dodaj do dyni kakao, skrobię kukurydzianą, proszek, sól, cukier cynamon i wszystko zmiksuj blenderem na mus.
6.♥ Teraz dodaj pół opakowania gęstej śmietany (czyli około 150ml) i delikatnie wymieszaj szpachelką.
7.♥ Wyciągnij ciasto. Postaraj się je rozwałkować na cienki placek i przełóż do przygotowanej formy.
Mnie nie zawsze udaje się rozwałkować kruche ciasto na oliwie. Czasami lepiej wyłożyć formę ciastem przy pomocy palców.
8.♥ Ciasto włóż do piekarnika na 10 minut.
9.♥ Po tym upływie czasu wyciągnij ciasto i wlej na nie przygotowaną masę z dyni.
10.♥ Całość można posypać startą na tarce dynią. Około 2 łyżek wiórków.
Komentarze