Ciasto Dyniowe

4.5 (178 ocen)

Bardzo dobre ciasto z dyni, idealnie słodkie i aromatyczne. Pokocha je nawet ten, kto nie lubi dyniowego smaku.

Składniki:

  • CIASTO:
    2 szklanki mąki
    0,5 szklanki cukru
    1 żółtko
    1 całe jajko
    125 g margaryny
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżka cukru waniliowego
    MASA DYNIOWA:
    1 kg miąższu z dyni
    100 g cukru
    300 ml mleka
    3 jajka
    1 łyżeczka mielonego cynamonu
    0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
    1/4 łyżeczki imbiru
    szczypta soli
    PRZYBRANIE:
    45 g gorzkiej czekolady
    łyżeczka uprażonych pestek dyni
Wystaw ocenę:

4.5 (178 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto z dyni Desery

Ciasto dyniowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dynię pokroić w kostkę, zalać odrobiną wody i gotować na małym ogniu aż się rozgotuje (ewentualnie zmiksować) i gotować aż odparuje woda a masa dyniowa zrobi się gęsta. Ostudzić.
    Dodać przyprawy, jajka i mleko (masa będzie rzadka,ale taka ma być). Dokładnie wymieszać (zmiksować).
  • 2. Z podanych składników zagnieść ciasto i wylepić nim tortownicę o średnicy 21 cm (spód i brzegi).
    Masę dyniową wylać do tortownicy i wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na około 55 minut.
  • czekolada w kąpieli 3. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i polać nią ciasto. Pestki przykleić do jeszcze płynnej czekolady. Kroić zimne,a najlepiej wstawić do lodówki na noc. Podawać najlepiej z bitą śmietaną lub lodami.

Porady

Dynię można długo przechowywać, więc na pewno zrobię to ciasto jeszcze raz na święta.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować