Ciasto dyniowe

4.51 (168 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Ciekawe w smaku ciasto, które bardzo smakuje mojej rodzinie.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 250 g puree z pieczonej dyni,
    200 g masła,
    szklanka cukru,
    3 jajka,
    30 dag mąki,
    2 łyżeczki proszku do pieczenia,
    cukier puder do posypania ciasta.
Wystaw ocenę:

4.51 (168 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto z dyni

Ciasto dyniowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło roztopić, dodać cukier i mieszać aż cukier się rozpuści. Do masy dodać puree z dyni i żółtka. Wszystko dokładnie wymieszać i dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywna pianę i dodać do ciasta. Ciasto delikatnie wymieszać łyżką i wlać do natłuszczonej tortownicy o średnicy 24 cm. Ciasto piec 45 minut w temperaturze 180C, ostudzić i posypać cukrem pudrem.

Porady

Jak zrobić puree: Dynię obierz ze skóry, pokrój w plastry ułóż na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia. Plastry dyni wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 C i piecz przez 20 minut. Ostudź i zmiksuj blenderem na gładkie puree.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować