Dyniowe ciasto z bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka ubijamy z cukrem na biały puch,dodajemy przesiane przez sito obie mąki z proszkiem,chwilę miksujemy na małych obrotach.Ciasto przelewamy na blachę (wym 25×35cm) wysmarowaną tłuszczem i wyłożoną papierem do pieczenia.Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku około 30 minut.
2.Białka ubijamy ze szczyptą soli do białości,stopniowo dodajemy cukier puder,oraz sok z cytryny,miksujemy,aż masa będzie lśniąca i gęsta.Białka przekładamy na wyłożoną papierem blachę,równomiernie rozprowadzamy,pieczemy w rozgrzanym do 100 stopni piekarniku 2 godziny.Przestudzoną bezę kruszymy na drobniejsze kawałki.
3.Dynię obieramy,ścieramy na tarce o grubych oczkach,podsmażamy ze szklanką wody,aż zrobi się papka.Pomarańcze obieramy,filetujemy,kroimy na kawałki,dodajemy do dyni,wsypujemy cukier,smażymy do odparowania soku.Gdy dżem przestygnie,wylewamy go na biszkopt,rozsmarowujemy po całości.
4.Śmietanę ubijamy na sztywno,wsypujemy cukier puder i wlewamy rozpuszczoną wg przepisu na opakowaniu przestudzoną żelatynę.Śmietanę kładziemy na ciasto,na wierzch posypujemy pokruszone bezy Schładzamy w lodówce.
Porady
Najlepiej smakuje na drugi dzień,gdy beza zrobi się miękka.
Komentarze