Ciasto dyniowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na biszkopt jajka ubić z solą, cukrem i proszkiem do pieczenia. Wlać olej - nadal ubijać. Wsypać mąkę pszenną i kukurydzianą oraz cynamon i dokładnie zmiksować. Ciasto wylać na blachę (24 x 39) wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 25 min (180 - 200 st. C). Wyjąć na moment z piekarnika...
2.Dynię pokroić w kostkę, przełożyć do garnka, wlać 1 i 1/2 szklanki mleka, dodać cukier - gotować 30 min. W 2/3 szklanki mleka rozrobić oba budynie - wlać do dyni i zagotować.
3.Gorący budyń wyłożyć na wyjęty z piekarnika biszkopt (gorący !), wierzch posypać pestkami dyni i polać miodem. Ciasto piec jeszcze 20 min (180 - 200 st. C).
Komentarze