Ciasto dyniowe

0 (0 ocen)

Aromatyczny cynamonowy biszkopt z budyniem z dyni. Całość posypana pestkami dyni i polana miodem. Słodkości idealne na świąteczny stół.

Składniki:

  • Biszkopt:
    1 czubata szklanka mąki pszennej
    4 łyżki mąki kukurydzianej
    1 szklanka cukru
    1/2 szklanki oleju
    4 jajka
    1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta soli
    3 - 4 łyżeczki cynamonu

    Budyń:
    900 g obranej dyni (miąższ)
    1 i 1/2 + 2/3 szklanki mleka
    8 łyżek cukru
    2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru (na 1/2 L mleka każde)

    Dodatkowo:
    6 łyżek wyłuskanych pestek dyni
    5 łyżek płynnego miodu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Biszkopty Pesto

Ciasto dyniowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto dyniowe 1. Na biszkopt jajka ubić z solą, cukrem i proszkiem do pieczenia. Wlać olej - nadal ubijać. Wsypać mąkę pszenną i kukurydzianą oraz cynamon i dokładnie zmiksować. Ciasto wylać na blachę (24 x 39) wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 25 min (180 - 200 st. C). Wyjąć na moment z piekarnika...
  • Ciasto dyniowe 2. Dynię pokroić w kostkę, przełożyć do garnka, wlać 1 i 1/2 szklanki mleka, dodać cukier - gotować 30 min. W 2/3 szklanki mleka rozrobić oba budynie - wlać do dyni i zagotować.
  • Ciasto dyniowe 3. Gorący budyń wyłożyć na wyjęty z piekarnika biszkopt (gorący !), wierzch posypać pestkami dyni i polać miodem. Ciasto piec jeszcze 20 min (180 - 200 st. C).
  • Ciasto dyniowe 4. Ciasto kroić po wystudzeniu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować