Ciasto drożdżowe ze spodem jarmużowym, pieczarkami i cebulą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: drożdże dokładnie rozpuść w wodzie wraz z cukrem i solą. Następnie wlej olej, zbledowany jarmuż, czosnek i mąkę. Zarabiaj ciasto przez około 5 minut. Następnie wyłóż je na dużą blaszkę wysmarowaną olejem i wysypaną mąką ( najlepiej od piekarnika) i rozciągnij równomiernie po całości na grubość około 5-7 m. Odstaw do wyrośnięcia
2.W międzyczasie przygotuj smakowity wierzch. Cebulę i pieczarki obierz, pokrój i osobno usmaż na oleju
3.Wyrośnięte ciasta posmaruj cienką warstwą passaty, posyp ziołami prowansalskimi, wyłóż pieczarki i cebulę. Przykryj wierzch papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 210 stopni przez 8 minut, a następnie jeszcze 5 minut tylko z ściągniętym papierem do pieczenia (dzięki temu wierzch się nie przypali i pozostanie soczysty). Podawaj z ulubionym sosem.
Komentarze