Błyskawiczne ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką

3 (1 ocen)

  • 4 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Szybkie ciasto drożdżowe ze śliwkami bez wyrabiania, pyszne lekkie

  • 4 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - 4 i 1/2 szklanki mąki pszennej (najlepiej do ciasta drożdżowego),
    - 1/2 szklanki cukru,
    - 4 jajka,
    - 1 szklanka oleju,
    - 3/4 szklanki letniego mleka,
    - 100 g świeżych drożdży (kostka),
    - szczypta soli
    - ok. 1/2 kg śliwek węgierek.

    Kruszonka:
    - ok. 70 g zimnego masła,
    - 1/2 szklanki mąki,
    - 1/3 szklanki cukru drobnoziarnistego (do wypieków).
Wystaw ocenę:

3 (1 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto drożdżowe

Błyskawiczne ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na dno szerokiej i wysokiej miski kruszymy drożdże. Następnie dajemy cukier, roztrzepane jajka, olej, letnie mleko (nie gorące!), przesianą mąkę i sól. Produkty dajemy warstwowo, równomiernie na całej powierzchni miski. Zachowujemy taką samą kolejność składników, jak w przepisie. Miskę przykrywamy ściereczką, zostawiamy w ciepłym miejscu na trzy godziny. Po tym czasie delikatnie i krótko mieszamy łyżką zawartość miski. Ciasto będzie rzadkie i kleiste, nie przejmujemy się tym! Blaszkę o wym. 21 x 33 cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto rozkładam równomiernie, na ciasto daję pokrojone na ćwiartki śliwki. Na wierzchu ciasta sypiemy kruszonkę. Pieczemy około 35-45 minut, w temp. 180°C do suchego patyczka. Studzimy na kratce.

    Kruszonka:
    Składniki przekładamy do miseczki, rozdrabniamy w rękach ew. zimne masło kroimy na mniejsze kawałki. Najpierw robimy z niego drobną kruszonkę, a gdy masło będzie topnieć w rękach, tworzymy z niego kulę. Ciasto możemy włożyć na jakieś 15 min. do lodówki, będzie lepiej się kruszyć.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śliwki Śliwki węgierki

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Wypróbuj też nasze idealne ciasto drożdżowe ze śliwkami

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować