Smaczne, proste i szybkie ciasto, z którym poradzi sobie każda początkująca gospodyni. Ciasto jest lekkie, nie za słodkie, a dzięki sokowi ze śliwek nie jest suche.
1 min
Łatwy
Składniki:
3 jajka
3/4 szklanki cukru
Szczypta soli
10 dag margaryny
1 szklanka mleka
50 dag mąki pszennej
1 opakowanie suchych drożdży
1 kg śliwek węgierek (u mnie śliwki, które wcześniej posłużyły do zrobienia nalewki)
Cukier do posypania
Ciasto drożdżowe ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka ubić mikserem ze szczyptą soli. Ciągle ubijając dodawać cukier.
Margarynę roztopić i wlać do niej zimne mleko, wymieszać.
Mąkę połączyć z suchymi drożdżami i na przemian z margaryną i mlekiem dodawać do jajek. Ciasto wyrabiać mikserem około 10 minut, po czym ciasto przełożyć do naoliwionej miski. Przykryć folią i ściereczką. Odstawić na 1 godzinę. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wyłożyć je do wyłożonej papierem do pieczenia formy (o wymiarach około 22x30cm).
Śliwki wydrylować, przeciąć na pół. Następnie wcisnąć w ciasto śliwki (skórką do dołu) i posypać cukrem.
Ciasto piec w temperaturze 200C około 40 minut.
Komentarze