Ciasto drożdżowe ze śliwkami

0 (0 ocen)

  • 1 min
  • Łatwy

Smaczne, proste i szybkie ciasto, z którym poradzi sobie każda początkująca gospodyni. Ciasto jest lekkie, nie za słodkie, a dzięki sokowi ze śliwek nie jest suche.

  • 1 min
  • Łatwy

Składniki:

  • 3 jajka
    3/4 szklanki cukru
    Szczypta soli
    10 dag margaryny
    1 szklanka mleka
    50 dag mąki pszennej
    1 opakowanie suchych drożdży
    1 kg śliwek węgierek (u mnie śliwki, które wcześniej posłużyły do zrobienia nalewki)
    Cukier do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Ciasto drożdżowe ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ubić mikserem ze szczyptą soli. Ciągle ubijając dodawać cukier.
    Margarynę roztopić i wlać do niej zimne mleko, wymieszać.
    Mąkę połączyć z suchymi drożdżami i na przemian z margaryną i mlekiem dodawać do jajek. Ciasto wyrabiać mikserem około 10 minut, po czym ciasto przełożyć do naoliwionej miski. Przykryć folią i ściereczką. Odstawić na 1 godzinę. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wyłożyć je do wyłożonej papierem do pieczenia formy (o wymiarach około 22x30cm).
    Śliwki wydrylować, przeciąć na pół. Następnie wcisnąć w ciasto śliwki (skórką do dołu) i posypać cukrem.
    Ciasto piec w temperaturze 200C około 40 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować