Ciasto drożdżowe ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mleko, maślankę, kefir, masło, cukier i cukier waniliowy, szczyptę soli podgrzewamy (w jednym dużym garnku w którym później wyrabiać będziemy ciasto) aż masło się rozpuści.
2.Do ciepłej (nie gorącej, bo drożdże się sparzą i ciasto nie wyrośnie) mieszaniny dodajemy drożdże, rozpuszczamy.
4.Stopniowo dodajemy mąkę, wyrabiając ciasto aż będzie lśniące i gładkie. Formujemy kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
5.Gdy ciasto wyrasta myjemy śliwki, pestkujemy.
6.Przygotowujemy kruszonkę: zagniatamy z podanych składników.
7.Wyrośnięte ciasto wykładamy na posmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą blaszkę. Na ciasto wykładamy śliwki, posypujemy kruszonką.
8.Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku aż brzegi ciasta zbrązowieją.
Smacznego!
Porady
Dla podkreślenia smaku śliwki możemy posypać cynamonem.
Komentarze