Ciasto drożdżowe ze śliwkami

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Dzięki dodaniu majonezu i maślanki ciasto jest miękkie i długo zachowuje świeżość.

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • 1 kg mąki (około, zależy ile zabierze ciasto)
    10 dkg drożdży
    1,5 szklanki mleka
    0,5 szklanki maślanki lub kefiru
    1 łyżka majonezu
    1/2 kostki masła
    2 jaja
    1 szklanka cukru (do smaku)
    1 cukier waniliowy
    szczypta soli
    1 kg śliwek węgierek
    Dodatkowo na kruszonkę:1/4 kostki masła, 2/3 szklanki mąki, 1/2 szklanki cukru, 1 cukier waniliowy

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Ciasto drożdżowe ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko, maślankę, kefir, masło, cukier i cukier waniliowy, szczyptę soli podgrzewamy (w jednym dużym garnku w którym później wyrabiać będziemy ciasto) aż masło się rozpuści.
  • 2. Do ciepłej (nie gorącej, bo drożdże się sparzą i ciasto nie wyrośnie) mieszaniny dodajemy drożdże, rozpuszczamy.
  • 3. Następnie wbijamy jaja, dodajemy majonez, mieszamy.
  • 4. Stopniowo dodajemy mąkę, wyrabiając ciasto aż będzie lśniące i gładkie. Formujemy kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • 5. Gdy ciasto wyrasta myjemy śliwki, pestkujemy.
  • 6. Przygotowujemy kruszonkę: zagniatamy z podanych składników.
  • 7. Wyrośnięte ciasto wykładamy na posmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą blaszkę. Na ciasto wykładamy śliwki, posypujemy kruszonką.
  • 8. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku aż brzegi ciasta zbrązowieją.
    Smacznego!

Porady

Dla podkreślenia smaku śliwki możemy posypać cynamonem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować