Ciasto drożdżowe ze śliwkami

4.5 (188 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Pyszne ciasto, które długo zachowuje świeżość.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • Ciasto:
    350 gram mąki
    3 dag drożdży
    1/2 szklanka letniego mleka
    1 jajko
    2 żółtka
    1/3 szklanki cukru
    1/2 szklanki oleju
    1 cukier waniliowy
    duża szczypta soli

    1 kg śliwek (przepołowionych i pozbawionych pestek)

    Kruszonka:

    100 gram miękkiego masła
    1,5 szklanki mąki
    8 łyżek cukru pudru
    1 opakowanie cukru waniliowego
    mleko do posmarowania

    Lukier:
    1 szklanka cukru pudru
    sok z 1 cytryny

Wystaw ocenę:

4.5 (188 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto drożdżowe Desery

Ciasto drożdżowe ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Drożdże rozpuścić w letnim mleku, dodać pozostałe składniki, całość wyrobić (ok. 5-7 minut). Odstawić do wyrośnięcia na 45 minut.

    Kruszonka: wszystkie składniki razem wyrobić.

    Gotowe ciasto przełożyć na stolnicę. Rozwałkować na wielkość blachy (25x35 cm).
  • 2. Na cieście w blaszce ułożyć śliwki (skórką do dołu) i posypać kruszonką. Odstawić na ok. godzinę do ponownego wyrośnięcia. Piec ok. 35 minut w 170 st. C. Po upieczeniu Polukrować lukrem.
    Lukier przygotować następująco: 1 szklankę cukru pudru utrzeć z sokiem z małej cytryny. Polać jeszcze ciepłe ciasto.

Porady

Zamiast śliwek można użyć innych owoców

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śliwki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować