Gulasz oszczędny

4 (1 ocen)

  • 60 min

To łatwy przepis na coś z niczego, a raczej z tego co zostało z poprzedniego dnia. Bardzo smaczny i sycący.

  • 60 min

Składniki:

  • 2 steki wołowe usmażone, lub bitki z sosu
    Mięso z rosołu (np. Z nóżek z kurczaka lub z piersi, wołowiny, indyka, )
    2 pomidory
    2 łyżki przecieru pomidorowego
    2 cebule
    3 ząbki czosnku
    1 papryka czerwona
    3 łyżki oleju
    2 szklanki rosołu
    Pieprz, kurkuma, kminek mielony, sól, papryka w proszku słodka
    4 ugotowane ziemniaki
    1 łyżka masła
    1 ząbek czosnku
    1/2 łyżeczki grubo mielonego pieprzu
    1 łyżka posiekanej natki pietruszki
Wystaw ocenę:

4 (1 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gulasz

Gulasz oszczędny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę obieramy, kroimy w piórka, podsmażamy na oleju w mocno nagrzanym garnku. Mięso z rosołu oddzielamy od kości kroimy w plasterki lub kostkę, tak samo mięso wołowe. Mięso dorzucamy do cebuli przesmażamy. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie kroimy w kostkę pomidora, paprykę w plasterki i dodajemy do mięsa. Mieszamy, podsmażamy razem chwilkę i dolewamy pół szklanki rosołu. Pilnujemy, żeby mięso z warzywami nie przypaliło się, co jakiś czas dolewając rosołu i przecier pomidorowy. Dusimy potrawę, tak długo aż mięso będzie miękkie. Na koniec doprawiamy do smaku przyprawami.
  • 2. Przygotowujemy ziemniaczki:
    Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy posiekany czosnek, pieprz i pietruszkę oraz pokrojone w kostkę ziemniaki, podsmażamy do uzyskania złotego koloru. Podajemy wlewając do miseczek najpierw gulasz, na górę kładziemy po kilka ziemniaczków.

Porady

Zamiast mięs podanych powyżej możemy dodać np. pieczeń wieprzową

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Papryka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować