Drożdżowe ciasto ze śliwkami

0 (0 ocen)

  • 40 min

Nie wyobrażam sobie sezonu śliwkowego bez ciasta drożdżowego.Takie ciasto najlepiej mi smakuje z kubkiem ciepłego mleka.

  • 40 min

Składniki:

  • Rozczyn:

    -3 łyżki mleka

    -25 g drożdży

    -0,5 łyżeczki cukru

    -0,5 łyżeczki mąki




    Ciasto:

    -2 małe jajka

    -1/3 szklanki cukru

    -1/3 szklanki mleka

    -250 g mąki

    -35g margaryny

    -0,5 łyżeczki oleju

    -1 łyżeczka śmietany 18%




    Kruszonka:

    -1/3 kostki margaryny

    -niecała szklanka mąki

    -3 łyżki cukru




    Ponadto:

    -jajko

    -śliwki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Drożdżowe ciasto ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z ciepłego mleka,drożdży,cukru i mąki przygotować rozczyn.Pozostawić do wyrośnięcia

  • 2. Jajka ubić z cukrem.Dodać wyrośnięte drożdże.Zamieszać,dodać ciepłe mleko,mąkę ,rozpuszczoną ,przestudzoną margarynę oraz olej i śmietanę.Wyrobić ciasto do momentu aż ciasto odstawać będzie nam od ręki.Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na około 60 minut.

  • 3. Okrągłą formę o sr.24 cm natłuścić,oprószyć mąką.Wyłożyć ciasto,posmarować roztrzepanym jajkiem.Rozłożyć połówki śliwek,skórką do dołu.Wierzch posypać kruszonką przygotowaną z margaryny,cukru i mąki.

  • 4. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 45-50 minut w temp.180 st.C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować