Drożdżowe ciasto ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z ciepłego mleka,drożdży,cukru i mąki przygotować rozczyn.Pozostawić do wyrośnięcia
2.Jajka ubić z cukrem.Dodać wyrośnięte drożdże.Zamieszać,dodać ciepłe mleko,mąkę ,rozpuszczoną ,przestudzoną margarynę oraz olej i śmietanę.Wyrobić ciasto do momentu aż ciasto odstawać będzie nam od ręki.Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na około 60 minut.
3.Okrągłą formę o sr.24 cm natłuścić,oprószyć mąką.Wyłożyć ciasto,posmarować roztrzepanym jajkiem.Rozłożyć połówki śliwek,skórką do dołu.Wierzch posypać kruszonką przygotowaną z margaryny,cukru i mąki.
4.Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 45-50 minut w temp.180 st.C.
Komentarze