Ciasto drożdżowe z serem i śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W ciepłym mleku rozpuścić drożdże, dodać 2 łyżki cukru i 2 łyżki mąki.
Odstawić do wyrośnięcia.
Jajka zmiksować z resztą cukru. Dodać pozostałą mąkę i zaczyn drożdżowy.
Wyrobić mikserem z hakami. Powoli wlać olej. Wyrabiać jeszcze kilka minut.
Gotowe ciasto wyłożyć na blaszkę wysmarowaną margaryną i posypaną bułką tartą.
Zostawić do wyrośnięcia na około godzinkę.
2.Twaróg przełożyć do miski, dodać jajko, cukier i mąkę ziemniaczaną.
Wszystko razem zmiksować, do połączenia składników.
3.Tak przygotowany ser wyłożyć na wyrośnięte ciasto i delikatnie rozsmarować.
4.Na ser poukładać wydrylowane i przekrojone na połówki śliwki, skórką do dołu.
Składniki na kruszonkę zagnieść w palcach. Gotową kruszonką posypać ciasto.
Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni 40-45 minut.
Komentarze