Ciasto drożdżowe z serem i śliwkami

4.44 (167 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Mięciutkie ciasto drożdżowe z delikatną warstwą sera i śliwkami. Wszystko posypane kruszonką.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na ciasto:
    500 g. mąki
    50 g. drożdży
    1 szklanka ciepłego mleka
    1/2 szklanki cukru
    2 jajka
    1/3 szklanki oleju

    Na masę serową:
    250 g. twarogu
    1 jajko
    2 łyżki cukru
    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

    Na kruszonkę:
    1/4 kostki margaryny
    5 łyżek mąki
    4 łyżki cukru

    Dodatkowo:
    śliwki lub inne owoce
Wystaw ocenę:

4.44 (167 ocen)

Ciasto drożdżowe z serem i śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto drożdżowe z serem i śliwkami 1. W ciepłym mleku rozpuścić drożdże, dodać 2 łyżki cukru i 2 łyżki mąki.
    Odstawić do wyrośnięcia.
    Jajka zmiksować z resztą cukru. Dodać pozostałą mąkę i zaczyn drożdżowy.
    Wyrobić mikserem z hakami. Powoli wlać olej. Wyrabiać jeszcze kilka minut.
    Gotowe ciasto wyłożyć na blaszkę wysmarowaną margaryną i posypaną bułką tartą.
    Zostawić do wyrośnięcia na około godzinkę.
  • Ciasto drożdżowe z serem i śliwkami 2. Twaróg przełożyć do miski, dodać jajko, cukier i mąkę ziemniaczaną.
    Wszystko razem zmiksować, do połączenia składników.
  • Ciasto drożdżowe z serem i śliwkami 3. Tak przygotowany ser wyłożyć na wyrośnięte ciasto i delikatnie rozsmarować.
  • Ciasto drożdżowe z serem i śliwkami 4. Na ser poukładać wydrylowane i przekrojone na połówki śliwki, skórką do dołu.
    Składniki na kruszonkę zagnieść w palcach. Gotową kruszonką posypać ciasto.
    Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni 40-45 minut.

Porady

Do tego ciasta można użyć dowolnych owoców.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować