Drożdżowe z masą orzechową i śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło rozetrzeć w dłoniach z mąką. Drożdże wymieszać ze śmietaną i cukrem. Jajka i żółtka lekko roztrzepać. Wszystko razem połączyć, zagnieść ciasto i podzielić na trzy jednakowe części.
2.Białka ubić na sztywno dodając cukier i cukier waniliowy. Dodać zmielone orzechy i wymieszać łyżką. Do gęstości dodać bułkę tartą.
3.Połówki śliwek wymieszać z kisielem.
4.Wszystkie części ciasta rozwałkować na wielkość blachy.
5.Przełożenie: ciasto - masa orzechowa, ciasto - połówki śliwek ułożone przecięciem do góry i na wierzch ciasto.
Przykryć ściereczką i zostawić na godzinę do wyrośnięcia.
6.Pieczemy w temp 175*C ok 45 min. Po wystudzeniu polać polewą lub posypać cukrem pudrem.
Porady
Jeżeli ciasto byłoby zbyt wolne, można zwiększyć ilość mąki. Raczej wybierać średnie jajka.
Komentarze