Drożdżowe z masą orzechową i śliwkami

5 (141 ocen)

  • 3 godz.

Pyszne połączenie orzechów i śliwek, otulonych ciastem drożdżowym. W moim domu zawsze gości na świątecznym stole.

  • 3 godz.

Składniki:

  • Ciasto:
    500g mąki
    200g masła
    60g drożdży
    4 żółtka
    2 jajka
    3 łyżki kwaśnej śmietany
    1/2 szkl cukru
    1 cukier waniliowy
    szczypta soli

    Masa orzechowa:
    300g zmielonych orzechów
    4 białka
    1 szkl cukru
    1 cukier waniliowy
    2 łyżki bułki tartej

    300g wypestkowanych śliwek
    1 kisiel bez cukru

    Blacha 25x34 wyłożona papierem do pieczenia
Wystaw ocenę:

5 (141 ocen)

Drożdżowe z masą orzechową i śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło rozetrzeć w dłoniach z mąką. Drożdże wymieszać ze śmietaną i cukrem. Jajka i żółtka lekko roztrzepać. Wszystko razem połączyć, zagnieść ciasto i podzielić na trzy jednakowe części.
  • 2. Białka ubić na sztywno dodając cukier i cukier waniliowy. Dodać zmielone orzechy i wymieszać łyżką. Do gęstości dodać bułkę tartą.
  • 3. Połówki śliwek wymieszać z kisielem.
  • 4. Wszystkie części ciasta rozwałkować na wielkość blachy.
  • 5. Przełożenie: ciasto - masa orzechowa, ciasto - połówki śliwek ułożone przecięciem do góry i na wierzch ciasto.
    Przykryć ściereczką i zostawić na godzinę do wyrośnięcia.
  • 6. Pieczemy w temp 175*C ok 45 min. Po wystudzeniu polać polewą lub posypać cukrem pudrem.

Porady

Jeżeli ciasto byłoby zbyt wolne, można zwiększyć ilość mąki. Raczej wybierać średnie jajka.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Orzechy Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować