Na biszkopt:
3 jaja
9 dkg mąki pszennej tortowej
8 dkg cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Na masę:
1 duży jogurt brzoskwiniowy
1 duży jogurt truskawkowy
1 duży jogurt jagodowy
2 galaretki brzoskwiniowe
2 galaretki truskawkowe
2 galaretki owoce leśne lub jagodowe
2 śnieżki
1 galaretka pomarańczowa
4 łyżeczki żelatyny
Sposób przygotowania przepisu:
Tort dietetyczny Ombre (Dieta wątrobowa)
1.
Przygotować biszkopt:
Jaja ubić z cukrem na puszysta masę, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia (dodawać po łyżce, delikatnie mieszając). Ciasto wyłożyć na natłuszczoną i wysypaną bułka tartą tortownicę. Następnie upiec biszkopt w piekarniku (lekko nagrzany, 170 stopni), wystudzić, przekroić.
2.
Następnie przygotowujemy masę ombre:
Galaretki jagodowe razem z 1 łyżeczką żelatyny rozpuszczamy w 300 ml gorącej wody, studzimy. Zimna galaretkę łączymy mikserem z jogurtem jagodowym, odstawiamy w chłodne miejsce. Gdy zacznie tężeć wykładamy na spód biszkopta. Następnie tak samo postępujemy z galaretkami truskawkowymi i jogurtem truskawkowym oraz z galaretkami brzoskwiniowymi i jogurtem brzoskwiniowym. na warstwę brzoskwiniową wykładamy wierzch biszkopta
3.
Galaretkę pomarańczową razem z 1 łyżeczką żelatyny rozpuszczamy w szklance wody. Śnieżkę przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Zimną galaretkę wlewamy do śnieżki, mieszamy. Gdy zacznie tężeć wykładamy na ciasto, smarujemy boki tortu i dekorujemy. Trzeba działać szybko, masa tężeje.
PP_03-2017
Porady
Jeśli chcemy możemy użyć innych smaków jogurtów i galaretek.
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze