Ciasto drożdżowe z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żółtka,drożdże i olej rozetrzeć w misce.Dodać do nich ciepłe mleko z cukrem( nie może być gorące bo zetną się żółtka),Stopniowo dodawać mąkę. Wyrobić jednolite ciasto i zostawić ,przykryte ręcznikiem do wyrośnięcia.(Ciasto musi podwoić swoją objętość).Owoce umyć,oczyścić z szypułek i osuszyć. Do mniejszej miski dodac wszystkie składniki na kruszonkę czyli mąka,cukry,i olej.Wymieszać rękoma aby utworzyć kruszankę.Dużą blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.Wykładamy ciasto i dobrze rozkładamy na całą blachę,układamy truskawki szypułkami w dół i posypujemy kruszonką.Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczeny 40 min.
2.Pod koniec pieczenia możemy sprawdzić patyczkiem czy casto nie klei się do patyczka i jest upieczone.
Komentarze