Ciasto drożdżowe z truskawkami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszne,wilgotne,bardzo łatwe .

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ciasto: 5 żółtek
    10 dag drożdży
    pół szklanki oleju
    2 szklanki mleka
    pół szklanki cukru
    1 kg mąki pszennej
    truskawk
    KRUSZONKA:
    10 łyżek mąki pszennej
    10 łyżek oleju
    10 łyżek cukru
    1 cukier waniliowy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto drożdżowe z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto drożdżowe z truskawkami 1. Żółtka,drożdże i olej rozetrzeć w misce.Dodać do nich ciepłe mleko z cukrem( nie może być gorące bo zetną się żółtka),Stopniowo dodawać mąkę. Wyrobić jednolite ciasto i zostawić ,przykryte ręcznikiem do wyrośnięcia.(Ciasto musi podwoić swoją objętość).Owoce umyć,oczyścić z szypułek i osuszyć. Do mniejszej miski dodac wszystkie składniki na kruszonkę czyli mąka,cukry,i olej.Wymieszać rękoma aby utworzyć kruszankę.Dużą blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.Wykładamy ciasto i dobrze rozkładamy na całą blachę,układamy truskawki szypułkami w dół i posypujemy kruszonką.Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczeny 40 min.
  • Ciasto drożdżowe z truskawkami 2. Pod koniec pieczenia możemy sprawdzić patyczkiem czy casto nie klei się do patyczka i jest upieczone.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować